Timo Kinnunen
Särkiniementie 16 A 41
70700 Kuopio
Finland

Klikkaa tästä palataksesi takaisin Timon Severimaailma kotisivun etusivulle - Click here to return back to the front page of Timos' Serverimaailma homesite

Klikkaa tästä palataksesi takaisin Timo Kinnunen - Tietokoneopassivu sivulle Click here to return back to the Timo Kinnunen - Computer Manual Page page

DosBox ja Wine -sekä linux - ja 64-bittinen Windows 10

64-bittinen Windows 10

Nykyään lähes ainut vaihtoehto DOS -ohjelmien ajoon on varata kiintolevyltä pieni partitio ja asentaa siihen jokin DOS -järjestelmä, ja ajaa sitä sitten erillisenä juttunaan. 64-bittinen Windows 10 ei tue (enää) 16-bittisten Windows – ja DOS -sovellusten asennusta ja ajoa, sillä NTDVM -alijärjestelmä ei ole enää käytettävissä. Ratkaisu DOS-sovellusten ajamiseen ja käyttämiseen on käyttää jotakin linux-systeemiä, sillä niissä DosBox toimii moitteetta (kuten Linux Mint 19.3 Tricia). Dosboxin Flatpak -versio ei toimi, mutta Synaptic -pakettihallinnan kautta saa asennettua toimivan systeemin. Sanotaan että 32-bittisessä Windows 10 -versiossa DOS -ohjelmien ajo vielä onnistuisi, mutta 64-bittisessä systeemissä kannattaa heittää hyvästit vanhoille DOS -ohjelmille. Ylläolevassa kuvassa yritin purkaa HoTMetaL 2.0 -ohjelman asennusarkistoa, jota ei kuitenkaan voi asentaa virtuaaliasemaan, ja jos asennustiedoston purku sinne onnistuisikin, ei ohjelmaa voi ajaa – paitsi tietenkin asentamalla se ”aitoon” Windows 3.1 järjestelmään, eli varaamalla kiintolevyltä Windows -partitio, alustamalla se - ja asentamalla systeemi siihen. Vanha OS/2 Warp sallii DOS – ja Windows -ohjelmien asennuksen ja ajon - mutta ongelmana on löytää sopivia tietokoneita. Toisaalta HoTMetal 2.0 -ohjelman hallitsema HTML -versio on jo pahasti vanhentunut, mutta sen voi silti herättää henkiin – vanhojen muistojen vuoksi.

HoTMetaL 2.0 ja Wine 4.0

HoTMetaL 2.0 -ohjelma on tarkoitettu asennettavaksi ja ajettavaksi 16-bittiseen Windows 3.1 -järjestelmään, mutta sen voi asentaa PlayOnLinuxin avulla ”32 bitin” moodissa Linuxiin. Täydestä menee niinkuin raha, mutta ohjelma ei silti ole enää käyttökelpoinen. Asennusohjelmasta on tarjolla lisäksi useita täysin toimimattomia versioita, kuten Metropoli -boksin versio, mutta nic.funet tuntuu sisältävän toimivan asennuspaketin, jota asennetaan ylläolevassa kuvassa. Ei sekään ihan ongelmitta asennu, mutta asentuu kumminkin. Oleellista on sen, että asennusarkisto HMFREE2.EXE on DOS -ohjelma, ja täytyy purkaa DosBoxin kautta, ja asentaa Winen kautta. Monimutkaista eikö totta!

Käytin aikanaan erittäin paljon tätä kyseistä HoTMetaL 2.0 -ohjelmaa luodessani ensimmäisiä HTML -tiedostojani, joita sitten latailin nettiin hitaalla puhelinmodeemillani. Ohjelma sinällään oli hyvä ensivalinta, koska sillä saattoi kirjoittaa sanottavansa suoraan selvällä suomenkielellä, ja ohjelma tallensi tiedoston niin, että äät ja ööt muuttuivat umlauteiksi. Eihän tällä ohjelmalla enää juurikaan kannata HTML -tiedostoja luoda – jos nimittäin haluaa hienoja taitollisia ominaisuuksia ja grafiikkaa, mutta onhan se mukava muisto nähdä ohjelman käyttöliittymä , ja todeta se, miten hienosti ne aikanaan osasivat ohjelmia luoda ja toteuttaa. Ohjelmalla ei voi koodata väärin, sillä siinä on sisäinen tarkitusmekanismi, joka estää väärät syötöt- mutta vain HTML 2.0 -tasolla.

Windows 3.1.1 Työryhmäversio

Kuvassa näkyy DosBox -emulaattorin avulla asennettu 16-bittinen Työryhmä-Windows 3.11 -ohjelma, jolla esimerkiksi mainitun HoTMetal 2.0 -ohjelman voi asentaa.. Windosin käynnistys onnistuu DOS -järjestelmässä, koska se on DOSIN päällä toimiva ohjelma, ja käynnistyy pienellä WIN.COM -ohjelmalla. Netistä saa edelleenkin ladattua tämän ohjelman asennusarkiston, ja vieläpä suomenkielisenä (arkiston nimi on Microsoft Windows For Workgroups 3.11 [Finnish].7z). Ylläolevassa kuvassa Windows on asennettu DosBoxin kautta.

Dos Panel

Windows 3.1 -järjestelmää voi ajaa myös DOS Panel -ohjelmalla, ja määrittää siinä omien tarpeiden mukaan toimivaksi. Onnistuin asentamaan Windows 3.1.1 systeemin, mutta asennus jäi puolinaiseksi, koska verkkokomponentteja ja ohjelmamanageria ei voinut asentaa lainkaan. Ohjeman toiminta edellyttää asennettua DosBox -ohjelmaa.

WordPerfect 5.1

Dos Panel oli varsin kätevä ajettaessa sellaisia DOS -pohjaisia ohjelmia, kuten WordPerfect 5.1, ja kuvan tapauksessa se toimii hiiriohjatusti. WP 5.1 oli mielestäni tavallaan kehityksen huippu, ja virittelemällä sillä saattoi tulostaa ihan mahdottomiakin merkkejä ja täysin älyvapaata tekstiä - kuten: ”Näet nyt tässä punaisen läikän”, tai : ”Kentaurit laukkaavat pitkin Jyväskylän Kauppakatua”. Nykyisin ratkaisuna ovat Dosbox ja Linux.

Wordstar

Ei tässä nyt välttämättä tippa tule silmään, mutta tässä nyt on DosBoxin avaamana Wordstar, joka tuli tutuksi Jyväskylän yliopistossa kun laitokselle tuli ensimmäinen pöytäkone. Muita ohjelmiahan ei sitten tullutkaan, ja toisena työkaluna olikin sitten DOS -systeemin mukama tullut Edlin -ohjelma (jolla nyt ei tehnyt yhtään mitään).