Timo Kinnunen
Särkiniementie 16 A 41
70700 Kuopio
Finland

Klikkaa tästä palataksesi takaisin Timon Severimaailma kotisivun etusivulle - Click here to return back to the front page of Timos' Serverimaailma homesite

Klikkaa tästä palataksesi takaisin Timo Kinnunen - Tietokoneopassivu sivulle Click here to return back to the Timo Kinnunen - Computer Manual Page page

DosBox ja 64-bittinen Windows 10

64-bittinen Windows 10

64-bittinen Windows 10 ei tue (enää) 16-bittisten Windows – ja DOS -sovellusten asennusta ja ajoa, koska siitä on poistettu ns. ”Windows XP (Service Pack) -yhteensopivuustila”, eikä kyseistä ominaisuutta ei saa siihen enää ympättyä jälkikäteen. Sanotaan että 32-bittisessä Windows 10 -versiossa ohjelmia ajo vielä onnistuisi. Periaatteessa 16-bittisiä Windows – ja DOS -ohjelmia voi ajaa DosBox -emulaattorissa – aivan kuten koko 16-bittistä Windows -järjestelmääkin, sillä Windowshan käynnistetään DOS -pohjaisella WIN.COM -ohjelmalla. Ylläolevassa kuvassa yritin purkaa HoTMetaL 2.0 -ohjelman asennusarkistoa, jota ei kuitenkaan voi asentaa virtuaaliasemaan, ja jos asennustiedoston purku sinne onnistuisikin, ei ohjelmaa voi ajaa – paitsi tietenkin asentamalla se ”aitoon” Windows 3.1 järjestelmään, eli varaamalla kiintolevyltä Windows -partitio, alustamalla se ja asentamalla systeemi siihen. Tässä taas ei ole mitään järkeä, sillä ohjelman hallitsema HTML -versio on jo pahasti vanhentunut, ja näin vanhaa ohjelmaa ei viitsi pyörittää edes kuriositeetin vuoksi.

Windows 3.1.1 Työryhmäversio

Kuvassa näkyy DosBox -emulaattorin avulla asennettu Työryhmä-Windows 3.11 -ohjelman, ja ohjelman käynnistys onnistuu koska se on DOSIN päällä toimiva ohjelma, ja käynnistyy pienellä WIN.COM -ohjelmalla. Netistä saa edelleenkin ladattua tämän ohjelman asennusarkiston, ja vieläpä suomenkielisenä (arkiston nimi on Microsoft Windows For Workgroups 3.11 [Finnish].7z).

Dos Panel

Windows 3.1 -järjestemää voi ajaa DOS Panel -ohjelmalla, ja määrittää siinä omien tarpeiden mukaan toimivaksi. Onnistuin asentamaan Windows 3.1.1 syteemin, mutta asennus jäi puolinaiseksi, koska verkkokomponentteja ja ohjelmamanageria ei voinut asentaa lainkaan. Ohjeman toiminta edellyttää asennettua DosBox -ohjelmaa.

Dos Panel on varsin kätevä ajettaessa sellaisia ohjelmia, kuten WordPerfect 5.1, ja kuvan tapauksessa se toimii hiiriohjatusti. WP 5.1 oli mielestäni tavallaan kehityksen huippu, ja virittelemällä sillä saattoi tulostaa ihan mahdottomiakin merkkejä.