Timo Kinnunen
Särkiniementie 16 A 41
70700 Kuopio
Finland

Klikkaa tästä palataksesi takaisin Timon Serverimaailma etusivulle - Click here to return back to the front page of Timos' Serverimaailma homesite

Klikkaa tästä palataksesi takaisin Timon suomenkielisten DOS ja OS/2-oppaiden valintasivulle - Click this link to Return back to The Page of Timo's Finnish DOS and OS/2 manuals

Klikkaa tästä palataksesi takaisin sivulle Tietoo - Click this link to Return back to the page of Information

Miten luot OS2 systeemiin toimivan internetyhteyden

Johdanto

Huom: tiedot vanhentuneet, koska OS/2 Warp -ohjelmaa ei enää valmisteta: Näin vuoden 2000 puolella on OS/2 Warp 3.0 kohdannut tavallaan matkansa pään Internet yhteyksiä ajatelleen, ja tämä johtuu siitä, että ilman tuntuvia päivityksiä se ei osaa elää tällä vuosituhannella. OS/2 Warp 4.0 kykenee tähän jo paremmin, mutta kukapa sitä enää käyttäisi, koska sille ei enää tehdä uusia ohjelmia, ja päivityksiä ei ole enää tiedossa. Jokin Linux -versio saattaa olla näitä parempi valinta, koska niiden kohdalla tapahtuu koko ajan kehitystä, ja uusia sovelluksiakin tulee koko ajan saataville. Mutta mitä tähän oppaaseen tulee, on se silti vieläkin paikallaan, koska periaatteessa sen tiedot pätevät vieläkin Internet -yhteyksiä muodostettaessa, ja saattaahan joku etsiä juuri tässä kuvattuja ohjelmia omaan Warp -systeemiinsä. - Ja onhan aina sitten tuo historiallinen arvo, jonka näistä voi aina löytää.

Internet Access Kit -paketin ihanuus ja kurjuus

Tämä opas on tarkoitettu niille, jotka pitävät enemmän Kiekusta ja Kaikusta - kuin Riekusta ja Raikusta, ja niille, jotka ymmärtävät sen yksinkertaisen tosiasian, että Internet -yhteyden kokonaiskustannukset eivät koostu pelkästään yhteysmaksuista, vaan myös käyttöjärjestelmiin, ja sovelluksiin uponneista markoista, ja koneisiin tärvääntyneistä, sinällään turhista drakhmoista tai ecuista. Jos nimittäin saat sekä koneen - että käyttöjärjestelmän tosi hevoshalvalla, jää säästyvä raha Internetissä rillutteluun - eli siihen lainelautailuun. MikroPC:n aikanaan lähes ilmaiseksi jakaman (60 markan lunastushinta), punaisen OS/2 Warp 3.0 Windows -päivitysasennuspaketin mukana seurasi myös Bonus Pak, jonka yhtenä osana on Internet Access Kit -paketti, joka taas sisältää TCP/IP -sovellukset, jotka ovat tarpeen Internet -yhteyttä varten. On valitettavaa, että Internet Access Kit -paketin sisältämillä yhteysohjelmilla ei sinällään ole tämän päivän maailmassa paljoakaan tekoa, mutta onneksi saatavilla on parempiakin välineitä, ja ne eivät todellakaan maksa paljoa, vaikka ne lunastaisikin laillisesti omakseen. Internet Access Kit -paketti sisältää kaksi yhteysohjelmaa, joista toinen on tarkoitettu yhteydenottoon lähinnä IBM palveluntarjoajaan Suomessa - jollaista ei ehken enää edes ole olemassakaan - ja kyseessä on Slip -pohjainen mekanismi, jota monikaan palveluntarjoaja ei enää käytä, vaan sen asemesta pikemminkin PPP -protokollaa. Toinen yhteysohjelmista on tarkoitettu "muita palveluntarjoajia" varten, ja sen kansion nimi on työpöydän Internet -kansiossa "Dial Other Internet Providers", ja se on periaatteessa sekä Slip -että PPP -ominaisuudet sisältävä soitto-ohjelma. Kuitenkin ainakin minulla oli juuri sen käytössä suuria ongelmia. Yleisesti pätenee sen suhteen ohje, että Internet Access Kit päivitetään päivittää heti sen asennuksen jälkeen Iakupd5.EXE päivityksellä, joka korvaa koko joukon tiedostoja. Yhteysohjelmana huomattavasti toimivampia vaihtoehtoja ovat InJoy 1.0 tai InJoy 2.0, jonka toiminta ei perustu binaariseen TCPOS.INI -alustustiedostoon, joka voidaan määrittää esimerkiksi Dial Other Internet Providers -sovelluksella, ja jota puolestaan ILink/2 -yhteysohjelma käyttää.

InJoy 1.0 ja InJoy 2.0 -yhteysohjelman käyttö

Koska on jopa todennäköistä, että PAP -pohjainen Internet-yhteys ei onnistuInternet Access Kit -pakettilla sinällään, tai edes silloin kun sitä on päivitetty - olisi hyvä imuroida netistä INJOY1_0.ZIP - tai INJOY2_0.ZIP -asennusarkisto (tai uudempi) heti kun olet saanut käyttäjätunnuksesi, ja tarvittavat muut palvelintiedot. Jos sinulla on koneessasi ennestään InJoy -ykkösversio, kannattaa sen kansio poistaa ennen uudemman version asennusta työpöydästä, ja luoda sille uusi asenushakemisto. OS/2 -järjestelmän INI -tiedostot kannattaa puhdistaa Checkini -ohjelmalla, jos sinulla sellainen on. Uudemman version kansio työpöydässä on senverran aiemmasta poikkeava, että tällainen operaatio varmasti kannattaa tehdä. Tämä yhteysohjelma toimii moitteetta ainakin sellaisissa palvelimissa, jotka ovat Windows NT -pohjaisia. Kun yhteysohjelmaa käytetään, siihen kannattaa asettaa ainakin seuraavia parametreja:

Host Setup

Configuration Name
[PALVELIN]
User ID ...
[sinun käyttäjätunnuksesi, muista isot ja pienet kirjaimet]
Password...
[sinun salasanasi, muista isot ja pienet kirjaimet]
Protocol
[kruksaa 'PPP']

Comunication Setup

Aseta porttiasetukset niin, että ne vastaavat oman modeemisi, tai muun laitteen asetuksia, ja kruksaa kohta "Let InJoy make the call". Lisäksi kirjoita kohtaan:

Modem And Dialers
[Phone Number #1: (puhelinnumero)

Tee kaikki muutkin tarvittavat asetukset, jotka vastaavat omaa laitekokoonpanoasi.

PPP Setup

IP ADDRESS CONFIGURATION

Your IP Address:
[0.0.0.0]
Dest IP Address:
[0.0.0.0] (aseta nollien paikalle oikeat numerot)
Netmask:
[255.255.255.240]

DOMAIN NAMESERVER

Name Server Address:
[0.0.0.0] (aseta nollien paikalle oikeat numerot)
Your Host Name:
[esimerkiksi sinun käyttäjätunnuksesi, muista isot ja pienet kirjaimet]
Domain Name:
[palvelin.fi] (aseta oikea palvelinnimi)

Miscellaneous Options

Graphical Tickers:
[(X) Disable All Graphical Tickers]

Muut optiot voit jättää sellaisiksi kuin ne ovat. Yleensä olisi hyvä pyrkiä siihen, että kaikki syöttö tehdään kerralla, ja ilman virheitä. Jos yhteys syntyy, ollaan onnistuttu.

Internet Access Kit -paketti, sekä Internet - yhteyden tekeminen toimivaksi ILink/2 ohjelmalla

Jos sinulla on OS/2 Warp 3.0, ja ajattelet luoda sillä Internet-yhteyden ILink/2 -sovelluksella, täytyy siihen olla asennettuna ensin Internet Access Kit -paketti, joka sisältyy punaiseen järjestelmän asennuspakkaukseen muiden Bonus PAK -tuotteiden ohella. Muista päivittää paketti ennen virityksiä Iakupd5.EXE -päivitysohjelmalla. Internet Access Kit -pakettiin kuuluvaa "muiden palveluntarjoajien" Slippm.EXE soitto-ohjelmaa voi tämän jälkeen käyttää ensimmäisen yhteydenotton muotoiluun, ja sen luomiseen, koska ILink/2 ei osaa esimerkiksi modeemin porttiasetuksia, tai modeemin valintaa luettelosta. Nämä tiedot tallentuvat TCPOS.INI -tiedostoon, jota voi käyttää mm. PMMail Build 1.91 -sovellus. Seuraavia asetuksia voisi ainakin kokeilla:

Login Info

*NAME:
[PALVELIN]
Description:
[se ja se]
Login ID:
[sinun käyttäjätunnuksesi]
Password:
[sinun salasanasi]
Phone Number:
[puhelinnumero]
Kruksaa vielä kohta 'PPP'.

Connect Info

Your IP Address:
[0.0.0.0]
Destination IP Address:
[0.0.0.0]
Netmask:
[255.255.255.240]
*MRU Size:
[1500]

*Domain Nameserver:
[0.0.0.0] (aseta nollien paikalle oikeat numerot)

Your Host Name:
[sinun käyttäjätunnuksesi, jos se on sama kuin koneesi nimi]
*Your Domain name:
[palvelin.fi] (aseta oikea palvelinnimi)

Server Info

News Server:
[sen uutispalvelimen nimi, jota haluat käyttää]
Www Server:
[palvelin.fi]

POP Mail Server:
[smtp.fi]

Reply Domain:
[tähän ei ole välttämätöntä kirjoittaa mitään]
POP Login ID:
[sinun POP -tunnuksesi]
POP Password:
[sinun POP salasanasi]

Tee myös omaa modeemiasi koskevat asetukset. Huomaa, että nämä tekemäsi asetukset eivät vaikuta mitenkään jos käytössäsi on InJoy -yhteysohjelma. Koska Slippm.EXE ohjelmalla tehdyt määritykset eivät luo esimerkiksi Resolv -tiedostoja, ja koska sillä ei voida määrittää vaihtoehtoista "osoitetta", joudutaan sen tekemiä asetuksia täydentämään tässäkin kohdin ILink/2 -yhteysohjelmalla, jonka asennusarkisto on ILINK1_0.ZIP. Se sisältää tarvittavat tiedostot asennusta varten, ja sovelluksen työpöytään liittäminen tapahtuu ajamalla Install.CMD asennusskripti, joka luo ohjelmalle käynnistyskuvakkeen työpöytään. Hyvä idea on kopioida se myös tehtäväpalkin oikeaan reunaan, koska sitä se on helppo käynnistää. Kun ILink/2 sovelluksen asennus on tehty, kannattaa asennushakemistosta löytyvä Netst.DLL -kirjasto siirtää /OS2/DLL -hakemistoon. Valitettavasti ILink/2 yhteysohjelmassa on sellainen käytöllinen rajoitus, että se ilmoittaa joka puolen tunnin välein Internet-yhteyden aikana olevansa kokeiluversio, mutta ei kuitenkaan katkaise yhteyttä. Ainakaan tavallisessa selailussa tällä ei ole mitään merkitystä. Valitettavasti tämä yhteysohjelma ei toimi kaikkien palvelimien kanssa kitkatta, mutta niissä tapauksissa, joissa se toimii, kannattaa sitä ehdottomasti myös käyttää.

Suositeltava postiohjelma

Älä mielellään käytä Internet Access Kit -pakettiin kuuluvaa, ja järjestelmään automaattisesti asentuvaa Ultimail Lite ohjelmaa, koska se ei todennäköisesti toimi kuitenkaan kunnolla, koska sekään ei ole tarkoitettu käytettäväksi "muille palveluntajoajille" tarkoitetulla yhteysohjelmalla. Voit kuitenkin jättää sen järjestelmään, ja käyttää sen asemesta erikseen saatavissa olevaa parempaa postitusohjelmaa PMMail Build 1.91, jota sai aiemmin esimerkiksi Metropolista PMM191.ZIP -arkistona, jonka oli pakannut Teppo Oranne. Se on hieman konstikas käyttää, mutta ominaisuuksia siinä on vaikka muille jakaa. Eniten se muistuttaa Windows -postiohjelmista Pegasus Mail ohjelmaa.

Mitä selainta käyttäisin?

Parhaiten toimiva selain paikallisessa käytössä on Internet Access Kit paketin alkuperäinen WebExplorer 1.0, koska sen käytöstä ei aiheudu mitään muisti- tai näytönohjaimesta juontuvia toimintahäiriöitä. Paras selain muissa suhteissa on Netscape 2.02, ja siitä sen OS/2 -versio, koska sen mukana saa kylkiäisenä Java-tuen. Se vaatii kuitenkin ainakin 16 megatavua keskusmuistia, ja mielellään ainakin 256 värin grafiikkatilaa. Ellei ole kiinnostunut kuvista, ja resursseja on koneessasi vähänlaisesti, on saatavissa myös Lynx, joka on tekstipohjainen selain. Hyvin toimiva vaihtoehto on myös WebExplorer versio 1.03a, jonka käyttöön ei liity tavallisesti myöskään muistivirheitä. Sellaisia saattaa kuitenkin aiheuttaa uudempi WebExplorer versio 1.1h, joka olisi kevyenä sovelluksena hyvä valinta selaimeksi - jos se olisi muutoin järjestelmän kanssa sopusoinnussa. Sekä WebExplorer versio 1.1h ja 1.03a ovat kummatkin IBM Commercial Product Team -tuotantoa, ja kummatkin näyttävät webbisivun lähes samalla tavalla kun Netcapen selaimet sen näyttävät, mutta ellei Java-tukea järjestelmässä ole, jää kylläkin myös paljon näkemättä.