Timo Kinnunen
Särkiniementie 16 A 41
70700 Kuopio
Finland

Klikkaa tästä palataksesi takaisin Timon Serverimaailma etusivulle - Click here to return back to the front page of Timos' Serverimaailma homesite

Klikkaa tästä palataksesi takaisin Timo Kinnunen - Tietokoneopassivun etusivulle - Click here to return back to the front page of Timos' Computer Manual Page

Klikkaa tästä palataksesi takaisin sivulle Tietoo - Click this link to Return back to the page of Information

Timon suomenkielisten DOS- ja OS/2 -oppaiden valintasivu - The Page of Timo's Finnish DOS- and OS/2 manuals

Tämä sivu on osa mittavaa pelatusoperaatiota, jossa olen siirtänyt GeoCities – palvelimella olleet oppaat tänne turvaan. Yahoo osti Geocitiesin, ja tuhosi kaikki sen aiemmin ylläpitämät kotisivut. En saanut itse tästä mitään ilmoitusta uudelta omistajalta, mutta ei kannata jäädä odottelemaan tyhjää, jonka saa tunnetusti aina pyytämättäkin. Tietenkään laatimiani DOS -oppaita ei enää monikaan tarvitse, mutta näiden oppaiden tiedot auttavat ymmärtämään DOS -maailmaa. Se, joka on joutunut kamppailemaan erilaisten DOS -konfiguraatioiden kanssa, osaa varmasti paljon enemmän tietotekniikkaa kuin nykyinen Windows – tai Ubuntu -käyttäjä koskaan. Tietokoneen sielunelämä jää hämäräksi. Ja ainahan on friikkejä, jotka harrastavat antiikkista DOS -järjestelmää, ja aika monissa vanhoissa tietokoneissa pyörinee vieläkin Windows 95, tai joku muu kummajainen. Vaikka ohjelmia niihin saisikin vielä jostakin haalituksi, niin ohjeita niiden käyttöön tuskin enää saa mistään. Ehkäpä nämä oppaat auttavat kiinnostuneita edes jonkin verran, tai edes auttavat arvostamaan sitä työtä, joka on vaadittu esimerkiksi erilaisten arkistointiohjelmien rakentelussa. Tämän sivun taustakuvana on ikivanha mandalasymboli , eikä suinkaan Suomen markka - vainaa. Hopeisen markanrahan saattaa joku tulevaisuuden arkeologi löytää vaikka sadantuhannen vuoden kuluttua, mutta Suomi on jo kauan ennen sitä lakannut olemasta, ja hävinnyt historian usvaan. Niinkuin se yksi sinne Saharaan. Perusteena tässä esitettyjen oppaiden kirjoittamiselle on ollut oma kiinnostukseni tätä "antiikkista" DOS -järjestelmää kohtaan, sekä siihen liittyvä tuskallinen nostalgia. Myös se, että ihmiset ovat kyselleet usein tähän järjestelmään liittyvistä asioista, kuten CD ROM -asennuksista, ja muusta sellaisesta. Ennenvanhaan oli sangen tavallista, että kun rompulta asennettiin jotakin käyttöjärjestelmää, käynnistettiin romppuasema levykeeltä, jossa oli DOS -komentotulkkin, ja CD -aseman määrittelyskriptit. Nykyisinhän asennuksen saa käynnistymään romppuasemalta määrittelemällä systeemin biosista rommpuaseman ensisijaiseksi käynnistysmediaksi.

DOS oppaat

Opas PKlite ja PKlite Professional -ohjelmista

Pklite on ajettavien DOS -ohjelmatiedostojen tiivistysohjelma; joka on kehitettty aikana jolloin levytila maksoi paljon rahaa. Tiivistyksessä ohjelmien koodia muutetaan, mutta niitä voi tiivistyksen jälken käyttää täysin normaalisti, ja ne laajenevat alkuperäiseen. tiivistämättömään kokoonsa keskusmuistissa.

Klikkaa tästä siirtyäksesi oppaaseeni Opas PKlite ja PKlite Professional -ohjelmista

BigText V1.5 -opas

BigText on DOS -järjestelmässä ajetavien elektronisten kirjojen valmistamiseen tarkoitettu ohjelma, jolla luotuihin kirjoihin voidaan muodostaa valikkoja. Elektronisia kirjoja voidaan edelleen ohjelmallisesti pakata, mutta niiden suurin koko määriytyy DOS -perusmuistin mukaan: koska tiivistetytt kirjat laajenevat muistissa takaisin pakkaamattomaan kokoonsa, on suurin mahdollinen tietostokoko reilut 300 kilotavua, vaikka tiedoston koko olisikin pienempi kuin tämä

Klikkaa tästä siirtyäksesi oppaaseeni BigText V1.5 -opas

Tinyprog -ohjelma

TinyProg on DOS -ohjelmien tiivistysohjelma, joka on kehitettty aikana jolloin levytila maksoi paljon rahaa; ohjelmia voi tiivistyksen jälken käyttää normaalisti, ja ne laajenevat alkuperäiseen. tiivistämättömään kokoonsa keskusmuistissa.

Klikkaa tästä siirtyäksesi oppaaseeni Tinyprog -ohjelma

Hide and Seek v 4.0 opas

Hide And Seek on DOS -järjestelmässä toimiva enkryptausohjelma, jopa piilottaa GIF-kuviin viestejä. Suurin mahdollinen värien määrä ei voi ylittää 256 väriä.

Klikkaa tästä siirtyäksesi oppaaseeni Hide and Seek v 4.0 opas

OpenDos 7.02b ja DR DOS 7.03b opas

OpenDOS ja DR Dos olivat Microsoftin MS-DOS -järjestelmän pahimmat kilpailijat, ja näistä OpenDos on vapaalevitteinen ja ilmainen. DOS -järjestelmää tarvitaan vieläkin jos halutaan päästä kiintolevylle sille asennettujen järjestelmien ohi, ja esimerkiksi testata kiintolevyä. Koska nykyisissä tietokoneissa on vain harvoin enää tarjolla levykeasemia, on DOS järjestelmä perinteisessä muodossa niille historiaa. On tosin olemassa erilaisia DOS -emulaattoreita, joilla voidaan pelata esimerkiksi DOS-pelejä.

Klikkaa tästä siirtyäksesi oppaaseeni OpenDos 7.02b ja DR DOS 7.03b opas

UNP 3.15, Bat2Exec, ja ST2DOS -apuohjelmien, ja joidenkin tiivistysohjelmien opas

UNP on DOS -ohjelmatiedostojen pakkauksenpurkuohjelma, Bat2Exec on BAT-eräajotiedostoja EXE -ohjelmamuotoon kääntävä ohjelma, ja ST2DOS on ATARI -koneissa käytettyjen diskettien muuntamiseen DOS -lukukelpoisiksi. Näitäkään ohjelmia ei enää juurikaan tarvita missään.

Klikkaa tästä siirtyäksesi oppaaseeni UNP 3.15, Bat2Exec, ja ST2DOS -apuohjelmien, ja joidenkin tiivistysohhjelmien opas

Suomenkielinen RAR 2.01 opas

RAR 2.01 on tiedostojen tiivistys ja purkuohjelma; tiivistettävät tiedostot ja ohjelmat tallennetaan RAR -arkistotiedostoon, ja ne palautetaan sieltä juuri siihen muotoon jossa ne olivat ennen arkistointia. Pakattavien tiedostojen koodiin ei siis tehdä muutoksia kuten PKlite -ohjelmalla. RAR -tiedostoarkistoja käytetään vieläkin kohtalaisen runsaasti, ja melkein jokaiselle käyttöjärjestelmälle on vieläkin saatavissa oma, ilmainen UNRAR -purkuohjelmansa.

Klikkaa tästä siirtyäksesi oppaaseeni Suomenkielinen RAR 2.01 opas

L3enc ja Qview

L3Enc on MP3 tiedostojen tekoon tarkoitetttu DOS -ohjelma, ja Qview on MP3 tiedostojen DOS -soitto-ohjelma. Näitä ei juurikaan enää käytetä missään, mutta niitä vastaa ilmainen LAME -ohjelma, jolla käännetään esimerkiksi WAV -äänitiedostoja MP3 -formaattiin.

Klikkaa tästä siirtyäksesi oppaaseeni L3enc ja Qview - taistelupari Dosissa

Joitakin MP3 enkoodereita

Klikkaa tästä siirtyäksesi oppaaseeni Joitakin MP3 enkoodereita

OS/2 oppaat

Unzip, Funzip ja Fiz Opas

Unzip, Funzip ja Fiz ovat tiedostojen pakkaus- ja purkuohjelmia OS/2 -järjestelmälle, joita on portattu myöss muille käyttöjärjestelmille. Pakattavien tiedostojen koodiin ei tehdä muutoksia kuten PKlite -ohjelmalla.

Unzip, Funzip ja Fiz Opas

UnZip Shell Opas (OS/2)

Tiedostojen pakkaus- ja purkuohjelmien OS/2 työpöydän käyttöliittymäohjelma

UnZip Shell Opas (OS/2)

Uusin opas WinSetup ohjelmasta

Winsetup -ohjelmalla voidaan asentaa Windows 3.1 -käyttöjärjestelmä jo asennettuun OS/2 -järjestelmään

Uusin opas WinSetup ohjelmasta

OS/2 INF tiedostot ja HTML

OS/2 järjestelmään luotavat INF -tiedostot vastaavat Windows Help tiedostoja

OS/2 INF tiedostot ja HTML

Miten luot OS2 systeemiin toimivan internetyhteyden

Tiedot lienevät jo vanhentuneita

Miten luot OS2 systeemiin toimivan internetyhteyden

OS/2 postiohjelma PMMail Build 1.91

OS/2 postiohjelma PMMail Build 1.91

OS/2 systeemin omat HTML editorit, ja siinä hyvin toimivat Windows -sovellukset

OS/2 systeemin omat HTML editorit, ja siinä hyvin toimivat Windows -sovellukset

Lyhyt opas OS/2 järjestelmän Netscape Navigator 2.02 selaimen asennuksesta

Lyhyt opas OS/2 järjestelmän Netscape Navigator 2.02 selaimen asennuksesta

Suomenkielinen RAR 2.01 Opas

OS/2 -järjestelmässä käytetty tiedostojen pakkaus- ja purkuohjelma, jota on portatu myös muille käyttöjärjestelmille

Suomenkielinen RAR 2.01 Opas

Suomenkielinen Zip21 ja Unzipsfx Opas

Alunperin unixiin valmistettu, ja myös OS/2 -järjetelmälle portattu tiedostojen pakkkaus- ja purkuohjelma

Suomenkielinen Zip21 ja Unzipsfx Opas

OS/2 Warp 3.0, sen HPFS -tiedostojärjestelmä, ja WIN-OS2 -tuen asennus jälkikäteen

OS/2 Warp 3.0, sen HPFS -tiedostojärjestelmä, ja WIN-OS2-tuen asennus jälkikäteen

Win32-OS/2 projekti

Projektin tarkoituksena oli muuntaa Windows -ohjelmia ajettaviksi puhtaina OS/2 sovelluksina

Win32-OS/2 projekti

Miten käsittelen ja tutkin HPFS tiedostojärjestelmää

HPFS -tiedostojärjestelmä (OS/2 Warp) on olennaisilta osiltaan samanlainen kuin NTFS -tiedostojärjestelmä (Windows NT/2000, Windows XP)

Miten käsittelen ja tutkin HPFS tiedostojarjestelmää

Opas Checkini,- Copyini,- ja Replini ohjelmista

OS/2 järjestelmän työpöytäskriptien käsittelyyn tarkoitettuja ohjelmia

Opas Checkini,- Copyini,- ja Replini ohjelmista

Johdatus HPFS tiedostosysteemiin

HPFS -tiedostojärjestelmä (OS/2 Warp) on olennaisilta osiltaan samanlainen kuin NTFS -tiedostojärjestelmä (Windows NT/2000, Windows XP)

Johdatus HPFS tiedostosysteemiin

Muut oppaat

HTML dokumentin rakenteesta

Klikkaa tästä siirtyäksesi oppaaseeni HTML dokumentin rakenteesta