Timo Kinnunen
Särkiniementie 16 A 41
70700 Kuopio
Finland

Klikkaa tästä palataksesi takaisin Timon Serverimaailma etusivulle - Click here to return back to the front page of Timos' Serverimaailma homesite

Klikkaa tästä palataksesi takaisin Timon suomenkielisten DOS ja OS/2-oppaiden valintasivulle - Click this link to Return back to The Page of Timo's Finnish DOS and OS/2 manuals

Klikkaa tästä palataksesi takaisin sivulle Tietoo - Click this link to Return back to the page of Information

OS/2 systeemin omat HTML editorit, ja siinä hyvin toimivat Windows -sovellukset

Windows -sovellukset

Koska olen esitellyt soveltuvia 16-bittisiä Windows -sovelluksia toisaalla kotisivullani, voi niitä sanoa vain sen, että niistä useita voidaan asentaa ja käyttää, jos OS/2 sisältää asennetun WIN-OS2 -tuen. Oman kokemukseni mukaan hyvä valinta on HoTMetaL 2.0, joka on aina toimintavarma vaihtoehto myös OS/2 -systeemissä.

Aidot OS/2 sovellukset

Jos haluat luoda HTML dokumentteja OS/2 Warp 3.0 järjestelmässä, on siihen tarjolla useitakin eri vaihtoehtoja - jotka ovat joko ilmaisia - tai sitten niistä peritään vain minimaalinen korvaus.

HTML Wizard 1.6.1

Tässä sinulle erinomainen työkalu, jos työskentelet eurooppalaisten kielten, ja suomenkielisen tekstin parissa, ja sinulla on ainakin jonkinverran kokemusta HTML -koodauksesta. Tässä sovelluksessa on mukana jo virallisesti käytöstä poistettu saksalainen kaksoisässä, ja kaikkea muuta kivaa, jota vielä käytetään. Ohjelman negatiivisena puolena on se, että voit käyttää tätä sovellusta ilmaiseksi vain 25 kertaa - mutta monasti se riittääkin. HTML Wizard 1.6.1 toimii perus VGA -tilassa, ja edellyttää, että systeemissäsi on Vrobj.DLL, joka toimitetaan asennuspaketin mukana - ja todennäköisesti sen eräs vaatimus on myös asennettu EMX -tuki, koska mukana on emx.DLL -kirjatotiedosto. Siinä on perusvalikko, joka toimii myös merkkipohjaisesti:

File

Tässä valikossa on tarjolla perusvaihtoehdot "New", "Open", "Insert File", "Save", "Save As", "Save Without Tags", "Delete Temporary Files", "Preview Document", ja "Check Document with Network WebLint", joka on tarkoitettu dokumentin virheettömyyden testaukseen verkossa, sekä paikallisesti käytettävä "Check Document with Local WebLint".

Edit

Tässä kohdassa löytyvät "Undo", "Copy", "Cut", "Paste", sekä "Replace all \with /", sekä "Search/Replace".

Tags

Sinun täytyy poimia tarvittavat tagit täältä, mikäli et käytä näytössä "Tagbar" -valikkoa, josta poiminta on paljon kätevämpää. "Tagbar" -valikossa ei kuitenkaan ole "Document" -valikkoa, josta saat poimituksi dokumentin perustageja, eikä "Table" -valikkoa, josta taulun luonti käy kätevästi.

Options

Tässä kohdassa voit valita luodaanko tagit suurilla vain pienillä kirjaimilla. Suuret kirjaimet ovat parempi vaihtoehto ainakin siitä syystä, että tällöin tagit on helpompi erottaa muusta tekstistä. Kätevä on myös "Auto-insert Paragraph Tags", joka aiheuttaa sen, että dokumenttiin liitettävään tavalliseen tekstitiedostoon liitetään kappaletagit. Kätevä tässä kohdassa on myös "Translate Non-English Characters", jonka eräs vaikutus on se, että jos otat käsittelyyn esimerkikksi HoTMetaL 2.0 -ohjelmalla luodun suomenkielisen dokumentin, sen skandinaaviset merkit näkyvät normaalisti. Sama pätee myös muihin eurooppalaisin teksteihin, jos niissä on käytetty tagi-ilmausta.

Characters

Tässä kohtaa löydät sellaiset tagit, joita käytetään ilmaistaessa tageja tavallisen tekstin joukossa, ja täältä löytyvät myös matemaattiset symbolit, sekä useimmat eurooppalaisten kielten erikoismerkit. Tätä työkalua saa monistakin FTP -palvelimista, ja jos jokin niistä ei toimisi, niin joku toinen sen tekee.

Makeos2 -kääntäjä

Jos sinulla on jokin ASCII -teksti, jonka haluaisit muuttaa HTML -dokumentiksi mahdollisimman pienellä vaivalla, on tätä varten saatavissa useitakin pieniä OS/2 -komentokehoiteesta toimivia välineitä. Voit lisätä dokumenttiin skandinaavisia merkkejä korvaamaan asianmukaiset tagit esimerkiksi DOS -pohjaisella Htmlconv -kääntäjällä, joka kykenee käsittelemään Windowsin Notpad -ohjelmalla lutoja dokumentteja, sekä ns. "DOS-tiedostoja". Jos mukana on muitakin kuin skandinaavisia erikoismerkkejä, ei tämä kääntäjä niitä huomioi, tai osaa käsitellä mitenkään. Käsiteltyyn dokumenttiin voit lisätä perustagit, sekä useimmat muista tageista käsittelemällä dokumentin Makeos2.EXE -kääntäjällä, joka on DOS -pohjaisen Makehtm.EXE kääntäjän vastine. Kummatkin kääntäjät luovat myös kappaleiden väliin kappaletagit. Käännös ei kuitenkaan ole virheetön, koska tiedoston alussa olevat kommentit eivät ole oikeaa muotoa kaikkia HTML editoreja ajatellen, ja ne voikin poistaa käännetystä dokumentista tarpeettomina ennen sen jatkojalostusta.

Rtftohtml -kääntäjä ja HPFS tiedostojärjestelmä

Rtftohtml -kääntäjä on huomattavasti mutkikkaampi kääntäjä kuin edelläesitetty makeos2 -kääntäjä. Rtftohtml käyttää raakamateriaalinaan Rich Text Format -tiedostoja, jotka ovat paljon mutkikkaampia kuin ASCII -tiedostot, ja sisältävät suuren joukon erityisiä koodeja, joilla tekstiä muotoillaan. Kääntäjä kykenee käyttämään myös pitkiä OS/2 -järjestelmän tiedostonimiä, ja sen asennuksen edellytyksenä onkin HPFS -tiedostojärjestelmä. Jos sinulla on käyttöjärjestelmänäsi suomenkielinen OS/2 Warp 3.0, ja sen tiedostojärjestelmänä on HPFS, ja lisäksi systeemiisi on asennettuna esimerkiksi IBM Works, tai jokin tekstiprosessori, jolla voit tuottaa standardien mukaisia Rich Text Format -tiedostoja, jkannattaa ehdottomasti käyttää tätä alunperin MacIntoshilta peräisin olevaa Rtftohtml -kääntäjää näiden tiedostojen kääntämiseen HTML dokumenteiksi. Kääntäjä asettaa jo oletuksena tulostiedoston tarkenteeksi "html".Tiedostonimen voi tietenkin halutessaan aina lyhentää 8.3 -muotoon, ja tarkistaa samalla, ettei linkeissä tiedostoihin esiinny pitkiä tiedostonimiä. Näin varsinkin silloin kun HTML -dokumentin käsittelyä jatkaa 16-bittisissä Windows -sovellulksissa. Kaikissa tapauksissa kääntäjä ei ehkä osaa asettaa kappalemerkkejä oikein, ja se saattaa asettaa HTML fontiksi dokumenttiin TeleTypen. Jos näin käy, asia hoituu todennäköisesti korvaustoimintoa käyttäen. Kääntäessään WordPerfect 6.0a ohjelmalla tuotettuja Rich Text Format -tiedostoja se katkaisee kappaletagilla rivit, joissa on tavuviivoja sanojen välillä. Ellei kääntäjä tunne jotakin merkkiä, se yleensä "merkitsee" sen niin, että tällaiset kohdat voidaan helposti hakea. Näistä puuteistaan huolimatta sovellus on kuitenkin erittäin hyvä. Tässä kääntäjässä on mukana hyvä HTML -koodattu opas - ja koko tämä paketti on ilmainen.

WebWriter/2 1.2

WebWriter/2 v.1.2 on puolestaan John Blumelin tekemä ilmainen HTML 3.2 -tason editori OS/2 -järjestelmälle - ja sisältää vallan mainion INF -muotoisen oppaan, jossa kuvataan melko kattavasti kaikki tämän tason koodauksen ominaisuudet - ja editori voi myös suoriutua niistä kaikista. Lisäksi mukana on INF -muotoinen opas myös itse sovelluksen käytöstä. Se ei kuitenkaan ole edes puolittainen WYSIWYG, kuten HoTMetaL 2.0, sillä se näyttää käsiteltävän tekstin lähdemuodossa - ja siinä ei ole virheettömyystarkistusta. Tämä sovellus vaatii toimiakseen "D" -version Vrobj.DLL -kirjastosta, ja on hyvä huomata, että ohjelman asennuspaketin mukana toimitettu versio saattaa olla väärä.

Joitakin WebWriter/2 1.2 ohjelman ominaisuuksia

En käsittele tässä kaikkia ohjelman ominaisuuksia, koska ne asiat selviävät paljon paremmin sovelluksen mukana toimitetuista INF -tiedostoista. Sillä voi tietenkin kirjoittaa suomenkielistä tekstiä suoraan, mutta sitä eivät välttämättä kaikki selaimet, tai järjestelmät, näytä oikein. Siksi suositeltava menetelmä on se, että luot ensin HTML -dokumentille luurangon, kirjoitat tekstin, ja lisäät kaikki tehosteet - ja vasta sitten korvaustoimintoa käyttäen muutat skandinaaviset merkit "umlauteiksi". Toinen vaihtoehto on tietenkin se, että kirjoitat tekstin valmiiksi esimerkiksi IBM WORKS -ohjelmassa, ja käännät sen HTML -dokumentiksi Rtftohtml -kääntäjällä, ja luot tehosteet WebWriter/2 1.2 ohjelmassa. Tämä ei ole ollenkaan niin hankalaa miltä se kullostaa.

File -valikko

Tämä valikko sisältää esimerkiksi tiedoston avaamisen, tallentamisen, ja sulkemisen, sekä tallentamisen toiselle tiedostonimelle, sekä tiedoston tuonnin käsiteltävään dokumenttiin. Myös kirjoittimen valinta tapahtuu tästä, ja oletusselaimen määritys. Yleensä kätevin vaihtoehto on OS/2 -järjestelmän oma EXPLORE, koska se on kevyt, ja sillä kuitenkin näkee oleellisen.

Edit -valikko

Tässä valikossa on mm. leikkaus, kopiointi, liittäminen, ja hakutoiminto.

Tags -valikko

Tässä valikossa on runsaasti erilaisia ominaisuuksia, kuten mm. "Document" -alavalikko, jossa voidaan poimia dokumentin luuranko, tai sen erillisiä osia tarpeen mukaan. Tässä voidaan myös määrittää dokumentin tyyppi - eli sen HTML -taso, joka on kommenttirivi, ja sijaitsee ensimmäisenä tiedoston alussa. Myös "metatietoja" voidaan lisätä, kuten tiedot dokumentin vanhenemisesta, tai avainsanoista. Otsikkotasoja on kuusi, ja tekstityyleissä on mukana ne oleellisemmat vaihtoehdot, ja kohdasta "Phrase styles" löytyvät myös fraasityylit, kuten sitaatti, ja korostus, joita monet uudemmat editorit käyttävät kursiivin ja lihavennoksen asemesta. Kun avataan kohta "Forms" huomataan, että tavallisimmat formit ovat mukana, ja kohdasta "Tables" nähdään, että mukana on myös tarvittavat taulujen käsittelyt, sekä kohdasta "Links" voidaan löytää hyvä valikoima erilaisia linkkejä, kuten HTTP ja S-HTTP, HTP SLL, sekä viitaus tiedostoon, ja mailto. Kohdasta "Images" löytyy mm. java-appletin määritys, sekä bittikarttojen liittäminen dokumenttiin. Mukana ovat myös esimerkiksi luettelot, ja tekstin preformatointi. Yleisesti ottaen "Tags" -valikko on hyvin jäsennelty, ja helpottaa huomattavastikin hyvän koodin muodostusta.

Attributes -valikko

Tässä kohdassa määritellään tekstin keskittämistä ja sen värejä, ja dokumentin värejä ja mahdollista taustakuvaa - sekä mm. taulujen, formien, ja kehysten ominaisuuksia.

Entitites -valikko

Tässä kohdassa voidaan luoda tagi selaisia merkkejä varten, joita esiintyy HTML -koodissa itsessään, ja joita ei tästä syystä voida ilmaista merkkeinä sinällään. Mukana ovat myös mm. "tilde" ja "circumflex", ja eräitä erikoisempiakin merkkejä.