Timo Kinnunen
Särkiniementie 16 A 41
70700 Kuopio
Finland

Klikkaa tästä palataksesi takaisin Timon Serverimaailma kotisivun etusivulle - Click here to return back to the front page of Timos' Serverimaailma homesite

Klikkaa tästä palataksesi takaisin Timo Kinnunen - Tietokoneopassivu sivulle Click here to return back to the Timo Kinnunen - Computer Manual Page page

Omien videoiden tekoa – tai videoiden muokkausta esimerkiksi Yle AREENA ja YouTube Materiaalista

Musiikinteko ei välttämättä vaadi huippukallista studiota. Itse olen musisoinut laulunlänkytykseni kuvassa näkyvän laitteiston kanssa - ja avustuksella. Siinä on Steinberg UR22 -äänikortti, AKG K240 MKII -kuulokkeet, ja Oxygen 25 USB -koskettimisto. Ohjelmistoa on ollut käytössä niin Windows -kuin Mac -alustoilla, sekä linuxin ilmaisohjelmisto. Laitteiston hinta ei sinällään juurikaan päätä huimaa – varsinkaan jos malttaa jättää ryyppyreissut väliin. Kotitarvemuusikon tuotanto ei huimaa muutoinkaan juuri kenekään päätä, ja jos kotitarvemuusikko heittäytyisi festivaalilla yleisön käsien vietäväksi, ei kukaan ottaisi kiinni. Tässä jutussa ei keskitytä niinkään omaehtoiseen musiikintekoon, vaan sellaisen musiikin käsittelyyn, joka on muiden tekemää, ja netssä saatavissa.

YLE AREENA

YLE Areena on Suomen Television tarjoama ilmainen videoleike – ja ohjelmapalvelu, joka muistuttaa jossain määrin YouTuben palvelua. YLE:n leikkeet ovat laadultaan yleisesti ottaen korkeatasoisempia, koska YouTubeen lataavat videoita pääasiassa amatöörit. Ärsyttävimpiä ovat amatöörien tekemät konserttitaltioinnin kännykkäkameraa käyttäen. Tallennettujen videoiden toistoon voidaan käyttää tietenkin tietokonetta, mutta tarjolla on mm. DVD -ja Blueray -laitteita, joilla näitä leikkeitä voidaan katsoa kodin televisiosta. Ongelmana on valittu esitysformaatti, koska kaikki laitteet eivät tue kaikkia formaatteja. Joku saattaa esittää vaivattomasti DivX AVI -formaatin tiedostoja, mutta ei ymmärrä lainkaan MP4 -formaattia. MPEG taas kelpaa melkein kaikille laitteille. YLE:n Areenassa on todella suuri joukko historiallisestikin arvokkaita videoita, joiden imuroimiseen sopii esimerkiksi FlickFetch, joka tallentaa tiedostot FLV (Flash -formaattiin) Imuroidut leikkeet voi sitten itsekunkin muuntaa haluamaansa muotoon, tai siihen muotoon jota toistolaite ymmärtää. FlickFetchiin saattaa kuitenkin sisältyä tietoturvariskejä. Ainakin Norton Power Eraser -ohjelma varoittaa sellaisista.

FlickFetch (windows)

Windows on käyttöjärjestelmänä ihan oma lukunsa. Se on yleisesti koettu helppokäyttöisemmäksi vaihtoehdoksi, mutta sellaisenaan sen kyvyt käsitellä audio – ja videodataa ovat varsin rajoitetut. Järjestelmästä puuttuu koodekkeja, mutta niinhän niitä puuttuu perusasennuksena Macista ja linuxistakin. Windowsissa koodekkien puute on helpointa paikata asentamalla VLC -ohjelma, sillä tarjolla olevat lisäkoodekkipaketit saattavat olla varsinaisia viruspesiä. Linuxiin multimediakoodekit voidaan asentaa keskitetymmin, ja joissakin jakeluversioissa ne liitetään automaattisesti mukaan, ja joissakin ne taas pitää asentaa erikseen. Linuxin koodekit myös toimivat useimmissa tapauksissa paremmin ja luotettavammin kuin Windowsin paketit. YLE Areenan tarjoamia videoita ei ole helppo ladata, mutta kyllähän siihenkin konsteja löytyy, kuten FlickFetch, jonka käyttöliittymän näette ylläolevassa kuvassa. Ohjelma pitää asentaa mielellääntoimimaan erillään muista ohjelmista, eli ns. kotikansioon, jonne myös tallennukset tehdään. Tässä nyt kuitenkin on se tietoturvariski, mutta jollei sellaisista piittaa, niin siitä vaan.

Yle-dl (linux)

Linuxille tarkoitettu ja komentokehoiteikkunassa ajettava yle-dl -ohjelma toimii jopa vaivattomammin ja helpommin kuin windowsissa kokeilemani ohjelmaversio. Sillä ladataan YLE:n Areena -tiedostoja. Linuxille oli kokeiluni aikana saatavissa rtmpdump-yle-1.2.3.tar.gz -paketti, joka purin kotihakemistoni latauskansioon, ja varmistin, että systeemissä oli asennettuna kirjastot ja ohjelmat: libssl, libcryto ja python (näille oli saatavissa tai asennettuna korvaavia paketteja). Ubuntussa tarvitaan lisäksi käännöstyökaluja, ja tarvittavat kirjastot löytyvät paketeista build-essential, libssl-dev ja python-dev. Sitten vaan asentelemaan itse ohjelmaa komentokehoitteessa:

./configure-json-c
make posix
make install

Ohjelman käyttö on yksinkertaista. Avataan selaimella YLE Areenan sivu, ja valitaan siitä haluttu video, joka on tässä tapauksessa juttu ”Chili hiljensi Aamu-tv:n juontajan” - ei siksi, että tämä juttu minua erityisesti kiinnostaisi, tai naurattaisi - mutta olkoon tuossa vaikka esimerkin vuoksi. Siten avataan komentokehotteen ikkuna, ja kirjoitetaan siihen komentorivi:

yle-dl http://areena.yle.fi/video/1216275

ja kuitataan homma enterillä. Vaikka saadaankin heti ensi alkuun virheilmoitus, alkaa tiedoston lataus ongelmitta, ja löytyy kotihakemistosta. On syytä huomata, että vaikka tämä ohjelma osaakin hakea ja tallentaa .flv -tiedostot oikein, ne eivät ole silti ihan oikeaoppisia, mutta kelpaavat silti.

YOUTUBE

YouTube on palvelin, josta saa sekä musiikkia ja videoita näennäisesti ilmaiseksi, mutta monessa tapauksessa käy niin, että tarjolla olevat videot blokataan pois kun niiden tekijänoikeudet omaavat tahot tekevät valituksen. Sen minkä YouTubesta ehtii lataamaan saa tietenkin pitää, ja katsoa salaa omissa laitteissaan. Voisi kuvitella, että saatavissa olevissa videoissa olisi teknisesti riittävän korkeatasoinen ääni, mutta siinäkin joutuu pettymään. Videoidenkin taso vaihtelee huonosta erittäin huonoon, ja sitä pahempaan. Pahimpia ovat ihmisten älypuhelimilla tekemät konserttitaltiot. Herääkin kysmys, kuinka monella tavoin me voimmekaan pilata toisten pantterijuhlat? En minä vaan tiedä, mutta ylläkuvatunlaista Forrest Gump -videopätkää, jossa olisi juuri tuo suomenkielinen käännös, ei varmaankaan löydy YouTubesta, koska elokuva on esitetty kuvaputkitelevision aikoihin. Voisi sanoa, että vain harvalla on tuo kyseinen versio VHS -nauhoillaan -saatikka sitten DVD:lle poltettuna. VHS -kaudella elokuvat olivat luontaisesti laadultaan yhtä huonoja, kuin ne ovat nykyisessä YouTubessa. No, minulla tuo leffanpätkä sattuu olemaan DVD:lle poltettuna, mutta minä en koe mitenkään elämäntehtäväkseni ladata sitä YouTubeen. Muistan vieläkin hymyillen käännöksen, joka kuuluu asianomaisessa kohdassa elokuvaa: Anteeksi kun pilasin pantterijuhlanne! Toivoisin löytäväni sen nimenomaisen Valiojoukko -elokuvan version, jossa todetaan: kanoottikallet taas vauhdissa! On todettava, että YouTubessa ei tällaisia kuvaputkitelevisioiden aikuisia leffoja ei juurikaan näe, mikä on tietenkin vahinko, mutta musiikkivideoita sensijaan näkee sillointällöin, kuten Leonad Cohenin konsertin Madridissa, jossa on se ärsyttävä Ay-AyAy -käännös biisissä Take This Waltz. Tätäkään hallussani olevaa VHS -videota, ja siitä tekemääni DVD -kopiota en aio niin ikään ladata YouTubeen. Mutta asiaan. Jos aikoo tehdä DVD -soittimissa toimivia videolevyjä YouTube -materiaalista, on ensiksi keksittävä keinot, joilla videoita saa lonituksi netistä omalle koneelle. Ongelmana on tällöin vielä sekin, että tällä hetkellä vain harvat soittimet osaavat soittaa .flv tai .mp4 -videotiedostoja, joten ne on ensin muunnettava johonkin käypään formaattiin, kuten .mpeg ja DivX. Tarkoitan tällä sitä, että vaikka onkin mahdollista luoda datalevy, ja tallentaa sille kaikenlaisia tiedostoja, eivät DVD -soittimet osaa automaattisesti niitä esittää, tai ymmärrä miten videoita voisi aukaista. DVD -levy on siis joko rakennettava tietyllä tavalla, jotta soittimet ymmärtäisivät niitä, tai sitten tiedostojen tulisi olla mahdollisimman lähellä sitä standardia, jollaisen soitin hyväksyy.

YouTube Audio And Video Downloader

Tässä on kyseessä Firefox -selaimeen liitettävä plugiini, jonka avulla voi imuroida leikkeitä YouTubesta, ja laatu voi olla jopa erinomainen – mikä riippuu siitä kuinka tasokkaina ihmiset ovat videonsa YouTubeen ladanneet. Tässä plugiinissa on valinnanvaraa joka lähtöön, ja halutessaan voi tallentaa pelkän äänen, tai sitten vaikkapa videon ilman ääntä. Jos harrastaa YouTube -latailua, kannattaa hankkkia jokin hyvä konversio-ohjelma, jolla ladatut tiedostot voi yhdenmukaistaa niin, että niissä on sama resoluutio, vaikka videot eivät siitä juurikaan parane. Samalla voi säätää videoiden äänentason suunilleen samanlaiseksi – tai sitten voi käyttää jotakin hyvää DVD -ohjelmaa. On ärsyttävää katsella videoita (esimerkiksi MP4 -formaatissa), joissa toisissa äänentaso on liiankin hiljainen, ja toisissa taas törähtää rumasti korviin.

MAC

MAC Filmora

Mac ei ole enää se vihonviimeinen murheenkryyni, johon saisi hyviä ohjelmia vain kovalla rahalla. Kuvassa näkyvä Filmora -ohjelman hinta huojuu satasen nurkilla, ja se irtoaa pahimmankin juopon rahapussista, kun jättää yhden illan väliin. Ohjelma soveltuu erityisen hyvin itse tehtyjen elokuvien viimeistelyyn, kuten otsikoiden upottamiseen niihin – ja kaikenlaisen lisämateriaalin ymppäämiseen, sekä värinkäsittelyyn ja tehosteiden viljelyyn. Siihen tarkoitukseen tämä ohjelma on halpa ja hyvä – joskin perustuu ehkä liikaa valmiiden sapluunoiden tarjoamiseen. Tällä ei kuitenkaan voi käsitellä ääntä ja videota rinnakkain yhtäaikaa, kuten Garagebandissa.

Mac Garageband

Tässä on Mac-maailman kuningas, eli Garageband, jolla voi monipuolistaa itse kuvattua videota lisäämällä siihen ääntä, eli laulaa lisä-ääniraitoja ja säestää esitystään halutuilla instrumenteilla. Homma ei ole niin yksinkertaista kuin luulisi. Jos käyttää kuulokkeita, on otettava huomioon, että niistä jokainen on erilainen, ja se mikä kuulostaa sinun laitteillasi hyvältä, saattaa olla täyttä tuskaa muiden laitteilla ja kuulokkeilla. Älypuhelimessa mahtavatkin bassot muutuvat sammakonkurinaksi, ja jotkit äänet pomppivat pyytämättä pintaan. Olisi hyvä testata tuotosta monenlaisissa ympäristöissä, ja olisi hyvä käyttää mahdollisimman hyvää äänikorttia sekä tarkkaluluokan kuulokkeita – ja sittenkään et voi olla varma että musiikki kuullaan juuri sillä tavoin kuin olisit halunnut. Garagebandissa on tarjolla mahtava kokoelma erilaisia soittimia, joita ei tarvitse osata itse soittaa. Riittää että käytössä on jonkinlainen pianon koskettimisto, joka liitetään tietokoneeseen USB -portin kautta. Pianonsoiton alkeet olisi hyvä osata. Käytännössä mahdollisuudet ovat rajattomat, jos osaa, ja jos kykenee oppimaan.

Mac iSkySoft Converter

Macin käyttäjällä olisi tosiaankin hyvä olla yksi tai useampia konversio-ohjelmia, joilla voi luoda videoistaan erilaisia levitysversioita. Nettiin ei kannata ladata sitä kaikkein parasta HD -videota, koska kaikilla ei ole yhtä hyvää laajakaistaa. Vähempikin riittää – kunhan varaa omaa käyttöä varten parempitasoiset vesiot. Kuvassa näkyvä iSkySoft -ohjelma ei sisällä kovinkaan kummoisia muokkausmahdollisuuksia, mutta menettelee koska siinä on hyvä ja yksinkertainen käyttöliittymä.

Mac Movavi Converter

Tässä kuvassa on hieman edistyneempi Movavi Video Converter -niminen ohjelma, jossa on runsaasti ominaisuuksia, ja säätelymahdollisuuksia. Sillä on helppo luoda video esimerkiksi YouTubea varten, tai sitten DVD:llä esitettävä videokokoelma esimmerkiksi MP4 -formaatissa. Sen tuotos kelpaa useampiin DVD -soittimiin. Tämänkin ohjelman hinta on siinä satasen nurkilla.

Mac All Audio Recorder

Jotkut saattavat kaivata ohjelmaa jolla voi ”myötä-äänittää” What-u-Hear -tyyppisesti. Suoraanhan se ei onnistu, mutta virtuaalisessa muodossa kylläkin. Ylläolevassa kuvassa on All Audio Recorder, jolla voi tallentaa kaikkea äänimateriaalia, joka kone voi ”kuulla”. Se kykenee siis kaappaamaan ääntä erilaisista ohjelmista, sekä kaikkea mitä selain kykenee toistamaan netissä. Kaikilla äänikorteilla ohjelma ei toimi, mutta ainakin UR22 -kortit käyvät.

Windows ja linux -ohjelmia

Kerronpa windows -vitsin. Olipa kerran eräs Patesin poika, joka sai jo varhain pitkän liikanimen ”se poika jonka isän päälle putosi se sika”. Patesin isä näet käveli katua ihan kaikessa rauhassa, kun kadun yli siirrettiin sianruhoja siirtokiskoa pitkin, ja juuri kun Patesin isä kulki kiskon alta, hänen päälleen putosi sika, ja isä kuoli. Pates-vainaan poikaa sanottiin myös kaupungilla Pili-Patesiksi, koska hänellä oli tapana kirmata katuja ilman housuja. Ja nyt sitten vaan naurua kolmannella, ja joka uuno mukaan! Seuraavassa esitellyt ohjelmat ovat jo hieman iäkkäämmästä päästä, ja tokkopa niitä edes kaikkia enää mistään saakaan.

MAGIX Audio Music Lab Premium

Tässäpä vallan verraton ohjelma niitä varten jotka haluavat putsata videoiden äänimateriaalista kaikenlaisia häiriöitä ja kohinoita – ja voihan tällä käsitellä myös omia videoita. Ohjelman nimi on MAGIX Music Lab Premium, ja se maksaa muutaman kympin. Erikseen hankittuina tällaiset äänenparannusohjelmat maksavat maltaita, ja aika moni jättää se kokonaan hankkimatta – varsinkin jos käyttää huonoja kuulokkeita ja äänikorttia. Jos nyansseja ei erota, ei niiden puutteesta kärsikään.

Windows - Powerdirector

Kuvassa näkyvä Cyberlink Powerdirector on mitä mainioin ohjelma jolla voi täydentää videoitaan muistuttamaan ammattilaisten tuotoksia. Eihän se mihinkään ihmeisiin pysty, mutta kuvallista kerrontaa voi elävöittää, ja lisätä erilaisia ääniä. Live -videoesityksiä sillä ei voi tuottaa samalla tavoin kuin Garageband -ohjelmalla, mutta windowsissa ei vaan nyt ole Garagebandia.

Windows Magix Music Maker 2016

Windowsin puolella erittäin kätevä ohjelma lisämateriaalin lisäämiseen omiin videoihin on Magix Music Maker 2016. Tämä ohjelma kykenee ymmärtämään WMV -tiedostoja, joten konversio-ohjelmaa vaan kehiin kun haluaa esimerkiksi MP4 -tiedostoja.

AviDemux

Sekä Windowsissa -että linuxissa kaikkein kätevin videoiden muunto-ohjelma on AviDemux, joka osaa tehdä MPEG -tiedostoja kaikkiin eri tarkoituksiin, tai sitten DiVX -videoita. Ylläolevassa kuvassa näet kuinka konvertoidaan MP4 -tiedosto Don't Mess With My Tutu MPEG -formaattiin, jollaisina ne voidaan kopioida vaikkapa DVD -levylle. Videoista puuttuu tosin tällöin otsikointi ja sisällysluettelo, mutta se tuskin haittaa, jos kyse on omista videoista. Kaikki DVD -soittimet eivät kuitenkaan osaa kaikkia videolevyjä soittaa.