Timo Kinnunen
Särkiniementie 16 A 41
70700 Kuopio
Finland

Klikkaa tästä palataksesi takaisin Timon Serverimaailma etusivulle - Click here to return back to the front page of Timos' Serverimaailma homesite

Klikkaa tästä palataksesi takaisin Timon suomenkielisten DOS ja OS/2-oppaiden valintasivulle - Click this link to Return back to The Page of Timo's Finnish DOS and OS/2 manuals

Klikkaa tästä palataksesi takaisin sivulle Tietoo - Click this link to Return back to the page of Information

OS/2 INF tiedostot ja HTML

Esipuhe

Vuosia sitten sain MikroPC -lehden kylkiäisenä OS/2 Warp 3.0 järjestelmän. Ensimmäinen huomio siitä oli se, että mukana seurannut heiveröinen opas ei antanut tietoja siitä, miten järjestelmää hallitaan, tai ylläpidetään. Noihin aikoihin yleisin tapa kytkeytyä esimerkiksi internetiin tapahtui puhelinmodeemien kautta, eli puhelimella otettiin yhteys palveluntajoajaan. Yhteysohjelmaa ei ollut järjestelmäpaketissa mukana, vaan se täytyi hankkia erikseen, ja viritellä toimintakuntoon. Näistä asioista ei oppaassa kerrottu, mutta eipä paljon muustakaan, kuten vaikkapa esimerkiksi järjestelmän varmuuskopioinnista ei ollut saatavissa minkäänlaisia tietoja. Oletan, että monet kääntyivät viimeistään tuolloin Microsoftin Windows -järjestelmiin, joska OS2 -järjestelmän Internet -yhteys oli ongelmallinen, ja työläs viritellä. OS/2 Warp 3.0 hävisi lopulta kovassa kilpailussa, ja tuskinpa monikaan sitä enää käyttääkään. Se on sääli, sillä järjestelmässä oli paljon hyviäkin puolia. Kyse onkin siitä, että IBM hoiteli niistä tiedottamisen aikanaan tosi kurjasti. Poshesta tulikin lopulta Trabant - jos ontuva vertaus tässä sallitaan. Tästäpä juolahtikin mieleeni eräänlaisena sivupolkuna eräs muinainen runonpätkä, jonka "julkaisen" tässä samalla kevennykseksi - vaikka se naurattaisikin vain niitä, jotka tietävät, mistä on kysymys:

"Osta Ihva, auto paras
sitt' ei vohki ykskään varas
kevyt työntää, helppo lykkii
aina ojanpenkall' kykkii
"

Ihva tunnettiin Suomessa nimellä IFA (Industrieverband FahrzeugbauIFA), ja tavallaan se oli saksalaisperäinen ”itäblokin ikioma automerkki”. Autossa oli erikoisuutena kromatut työntökahvat takakulmassa. Autossa oli kaksitahtinen moottori, ja se oli etuvetoinen, eli raskas kardaaniakseli puuttui, ja talvella se pyrki sutimaan. Kaksitahtisuudesta juontuva pensanhaju oli aivan omanlaisensa lisämauste, ja haju oli erittäin tarttuva. Autossa saattoi olla koristeena puisia listoja, ja tällaisia malleja kutsutaankin maailmalla nimellä”Wooden”. Niin uskomatonta kuin se onkin, liikkuu Ifoja edelleenkin maailman teillä, ja niitä myydään netissä. Autoa suunniteltaessa sen suurinta ajonopeutta pyrittiin pitämään yli 90 kilometriä tunnissa, koska se on tikan lentonopeus. Auton vaihdekeppi oli oikeastaan ratin akselin suuntainen työntötanko, ja mittaristosta oli turhanaikaista edes puhuakaan. Suomeen näitä autoja tuotiin itäblokin maista, joissa niitä koottiin hyvinkin pienissä verstaissa, ja vähitellen autosta tuli vitsi, ja siitä tuli epäluotettavan ajoneuvon symboli. Maaseudulle niitä ostettiin paljon, ja jossakin vaiheessa se oli suomalaisten opiskelijoiden suosiossa. Ifan kuskilla oli alituiseen kädet konerasvassa, ja autoja näki usein Suomen teillä konepelti ylhäällä. Ifan hyvänä puolena oli se, että se oli halpa. No, niin se runoratsu taas laukkaa - ja siitä päästiinkin keveästi takaisin asiaan. OS/2 Warp 3.0 -järjestelmän mukana toimitettiin nimittäin useita INF tiedostoja, joita olisin halunnut itsekin tehdä. Kun tutkin niitä videoeditorilla, huomasin, että varsinainen teksti oli järjestetty tässä tiedostossa niin, että sanat oli aakkostettu, ja että "hakemisto" sijaitsi tiedoston alussa. Mutta siinäpä ne tärkeimmät olivatkin. Minulla oli huomattavia vaikeuksia löytää välineitä, joilla tuottaa itsekin tällaisia tiedostoja. En myöskään tiennyt olisivatko ne esityskelpoisia myös muissa järjestelmissä, tai siirrettävissä niihin. Eiväthän ne olleet. Kun soitin käyttäjätukeen, sain odotella todella pitkään - ja lopulta yhteys katkesi klikahtaen. Sen koommin en käyttäjätukea olekaan hakenut mistään. Varsinkaan puhelinlaskun nähtyäni. No nyt olen paljon viisaampi kuin tuolloin. Kerron tässä oppaassa löytämistäni ilmaisista ratkaisuista, koska käyttäjätukeakaan ei enää ole.

IPFC -kääntäjä

Jotta IPF -tiedostosta voisi suorittaa käännöksen INF tiedostoksi, tarvitaan OS/2 järjestelmässä erityinen kääntäjä, ja sellaisen voi asentaa esimerkiksi OS/2 Warp 3.0 -järjestelmään ilman, että tarvitsisi hankkia kokonaista IBM Developers's Toolkit 2.1 -pakkausta. Hanki XR_BTK1.ZIP -asennusarkisto, ja pura se johonkin tilapäishakemistoon. Sitten kopioit paketista vain ne EXE ohjelmatiedostot /OS2 -hakemistoon, joita ei siellä (tai muualla kiintolevylläsi) ei ennestään ole, koska muutoin saattaa seurata ongelmia. Ipfc -kääntäjä toimii yksittäisesti käytettynä komentoriviltä, mutta myös WP2IPF2 -kääntäjän kanssa. Kun annat OS/2 -komentoriviltä komennon:

ipfc

saat näyttöön seuraavat ohjeet.

Operating System/2 Information Presentation
Facility Compiler
Version 3.00.008 July 5 1995
Copyright (C) IBM Corporation 1991-1995
All rights reserved

Usage: IPFC [-switch]... [-option]... infile [outfile]

Switches:

i - Compiles the source file as an online document
s - Suppresses the performance of the search function
x - Generates and displays a cross-reference list

Options:

W: level - Warning level
D: countrycode - Country code
C: codepage - Character code page
L: language - Language ID

Environment variables:

IPFCARTWORK=artwork and linkfile path (used for :artwork.)
IPFCIMBED=imbed file path (used for .im)
IPFC=IPFC file path (location of APSYMBOL.APS, IPF*.NLS)
TMP=temporary file path

WP2IPF/2 kääntäjä

WP2IPF/2 -ohjelma on tarkoitettu WordPerfect 5.1 -ohjelmalla tuotettujen dokumenttien muuntamiseen IPF -esitysmuotoon. Tämä mainittu teksturi ei tosin ole aivan välttämätön - mikäli IPF -dokumentti luodaan muilla keinoin, ja käännetään Ipfc -kääntäjällä INF -tiedostoksi. IPF -tiedostossa käytetään samantapaisia pistekomentoja kuin aikanaan WordStar -ohjelmassa. Tällaiset pistekomennot sijaitsevat heti rivin alussa, ja ne on erotettu välilyönnillä varsinaisesta tekstistä. WordPerfect 5.1 dokumenttimuoto on yhäkin maailmalla yleisesti käytetty perusmuoto, josta on helppoa tuottaa muita dokumenttimuotoja, koska järjestelmältä ei vaadita periaatteessa muuta kuin että se tukee DOS perusmerkistöä.

WP2IPF2 -kääntäjän kansallistaminen

Jos halutaan WP2IPF/2 ohjelman ymmärtävän suomenkielisiä WordPerfect 5.1 dokumentteja, täytyy ohjelma "opettaa" sitä varten erikseen. Avataan aputiedosto Wp2ipf2.CHR, ja lisätään sinne seuraavat rivit:

1 30 = Ä
1 31 = ä
1 62 = Ö
1 63 = ö

Kun tiedosto tallennetaan, kykenee WP2IPF/2 tulkitsemaan tavanomaista suomenkielistä WordPerfect 5.1 dokumentin tekstiä oikein.

WP2IPF2 -kääntäjän asentaminen

Valitettavasti Hansen ei ole liemmin antanut tietoja siitä, miten hänen ohjelmansa tarkkaan ottaen tulisi asentaa, tai miten sitä tulisi käyttää, mutta on hyvä aloittaa siitä, että ohjelman asennusarkisto WP2IPF2.ZIP puretaan ensin johonkin tilapäiseen hakemistoon, ja siitä kopioidaan kaikki DLL -kirjastot hakemistoon, joka on kirjastopolun varrella. Yleensä hyvä valinta on /OS2/DLL. Varsinaiset EXE -ohjelmatiedostot puretaan ohjelmapolun varteen, kuten myös INI -tiedosto. Hyvä valinta näitä varten on /OS2 -hakemisto. Muut tiedostot voi purkaa luotavaan työhakemistoon, vaikka niistä BMP -tiedostoilla ei ole merkitystä -ellei halua perehtyä Hansenin tekemään Wp2ipf.W51 -malli- ja opetustiedostoon. Valitettavasti siitä on vain vähän apua jos käytössä on suomenkielinen DOS -pohjainen WordPerfect 5.1. Sitten vain luodaan OS/2 työpöytään ohjelmakansio siirtämällä mallikansiosta ohjelmakansio työpöydälle, ja määrittämällä se, ja aloitetaan ohjelman käyttö, kun on muokattu Wp2ipf2.CHR - tiedostoa "ymmärtämään" skandinaavisia merkkejä.

Raakadokumentin muoto

Pohjana on ASCII -merkistö, joka on hieman laajempi kokonaisuus kuin suppea DOS -merkkitaulu. Materiaaliksi kelpaa siten myös merkistön laajennettu osa, eli merkit 128-255 -vaihteluvälillä, jolloin esimerkiksi skandinaaviset merkit voidaan kirjoittaa sellaisinaan, ja ne myös näyvät samanlaisina. Vaikka ne koodit, joita WordPerfect 5.1 käyttää kuvatessaan skandinaavisia merkkejä, sijaitsevatkin DOS merkkitalulukon alkupäässä, eivät tämän ohjelmat omat dokumentit sovellu käsittelyn pohjaksi sellaisenaan, koska tiedostossa ne ilmaistaan useammalla merkillä - eli varsinaisen merkin tukena käytetään sen erottimina muita merkkejä. Voit tutkia niitä avaamalla OS/2 järjestelmässä WordPerfect 5.1 dokumentin esimerkiksi Tedit.EXE ohjelmalla. HTML tiedostomuodossa laajennettu merkistö voidaan aina ilmaista tagilla, joka viittaa joko tietyn merkkitaulukon merkkiin - kuten ANSI -merkkitauluun viittaavat numeeriset tagit. Toinen vaihtoehto on käyttää järjestelmässä riittävän laaja merkkitukea, jolloin merkki voidaan ilmasta yksinkertaisella koodilla tiedostossa. Mutta tulevaisudessakin eksoottisia merkkejä voidaan ilmaista tageja käyttämällä, jotka on tarkoitettu selainta varten, joka esittää merkin sen pohjalta näytölle. Useimmat selaimet on rakennettu niin, että ne tulkitsevat näitä niin, että ne näkyvät erilaisissa järjestelmäympäristöissä samalla tavoin, ja siten ne ovat riipumattomia järjestelmän nimenomaisesti tukemasta merkkitaulukosta. Selaimet ovatkin erässä mielessä tulkintakoneita, jotka kääntävät tagit esityskelpoiseen muotoon näytölle. Mutta IPF -tiedostossa kaikki esitettävät merkit ovat mainitun laajemman ASCII -merkkitaulukon mukaisia, ja niitä ei esitetä tageina. WP2IPF/2 -kääntäjä ei tuota sinällään HTML tiedostoja, mutta sen IPF tiedostoissa käyttämä koodaustapa muistuttaa monessakin mielessä HTML -dokumentteja, ja ei ole suurtakaan vaivaa niiden kääntämisessä HTML -dokumenteiksi esimerkiksi käyttämällä Edit -ohjelmaa, ja siinä korvaustoimintoa. Toisaalta tiettyjä apuohjelmia käyttäen INF tiedostoja voidaan esittää myös sellaisenaan Internetissä, jos palvelimella on asennettuna tällaiseen tuki.

Miten muokkaan DOS WordPerfect 5.1 dokumenttiani WP2IPF/2 ohjelmaa varten

Todetaan jo heti aluksi, ettei mikään estä käyttämästä myös DOS WordPerfect 5.0 -ohjelmaa, ja siinä esimerkiksi Skelet.W51 -tiedostoa, mutta aina parempi valinta on DOS WordPerfect 5.1, jolla on parempi muistinhallinta. Tätä ohjelmaa käytetään vielä monilla yliopistoilla, vaikka sitä ei kaupasta saisikaan. Ohjelman OS/2 -versio voi jo olla kiven takana. Voit luoda ohjelmalla reunaviivan Ctrl, F8, 2, 8, jota ohjelman mukana tulevissa ohjeissa ei opasteta. Tutki valmista Skelet.W51 -tiedostoa avaammalla se, ja katsomalla sitä Alt-F3 -ikkunassa. Kun haluat useampia kappaleita, voit luoda niitä esimerkiksi kopioimalla, ja nimeä ne haluamallasi tavalla. Jos käytössäsi on DOS WordPerfect 5.1, voit aloittaa tiedoston kirjoittamisen vaikka aivan alusta, tai sitten käyttää apuna Skelet.W51 -tiedostoa. Kun käytetään SKELET -tiedostoa, on siinä valmiina pääpaneeli, sekä yksi tekstipaneeli, eli sillä voi heti luoda ilman eri asetuksia sellaisen tiedoston, jossa on jokin otsikko, sekä siihen liittyvä teksti. Otsikot pitää tietenkin muuntaa sellaisiksi, että ne vastaavat omia tarkoituksia. Työn voi alkaa aivan alusta WordPerfect 5.1 -ohjelmalla seuraavasti:

1. Kirjoita ensimm.riville INF -tiedoston nimen, jonka merkitset tiedostot +tekstiksi (Shift F8, 8). Jos sinulla on suomalainen DOS WordPerfect 5.1, ovat näppäonkomennot Ctrl,F8,2,8.

2. Lisäät pari pakkorivinvaihtoa [Enter]

3. Määritä Päävalikko (ALT+F5,5,1, joka kuitataan Enterillä). Voit myös määrittää tässä paneelitasojen määrän (esim. 3)

4. Lisää pari pakkorivinvaihtoa [Enter]

5. Lisää pakkosivunvaihto [Ctrl-Enter]

Näin olet luonut Päävalikon INF -tiedostoosi. Tämän valikon tulee aina olla W51 -tiedoston ensimmäisellä sivulla.

Nyt voit määrittää varsinaisia paneeleja.

Kirjoita paneelille nimike, ja merkitse se +tekstiksi (Shift F8, 8). Jos haluat paneelin nimen esiintyvän INF -tiedoston päävalikossa, täytyy sinun merkitä otsikko myös päävalikon sisällöksi (ALT+F5,1). Tämä rivi on paneelinmääritysrivi, ja sen täytyy aina olla jokaisen pakkosivunvaihtoa seuraavan sivun ensimmäinen rivi.

Lisää pari pakkorivinvaihtoa [Enter].

Lisää pakkosivunvaihto [Crtl-Enter].

Kun tarkastelet tiedostoa ALT-F3 -ikkunassa, pitäisi tiedoston rakenteen olla suunilleen seuraavanlainen ja sen sisältö voi olla esimerkiksi:

[REUNAV]teksti [reunav][RV]
[RV]
[Merk.m.:Sisl,3:5.5.5.][SV]
[REUNAV][Merk.:Sisl,1]teksti[reunav][merk.:sisl,1]
[RV][RV]

Esimerkkitapaus IPF -muotoisesta tiedostosta

Tästä esimerkistä huomaa selvästi, että OS/2 järjestelmässä käytetyt IPF -tiedostot ovat aina olleet lähellä HTML -tiedostoja:

.*
.* A WP2IPF file
.* (c) Kim K. Hansen 1992
.*
:userdoc
:title. WP2IPF Timo Kinnunen
:docprof toc=123.
.*
.* Panel definition : MINUN_UUSIN_JUTTUNI
.*
:h1 id=MINUN_UUSIN_JUTTUNI x=0% y=0% width=100% height=100% group=1
.Minun_Uusin_Juttuni
:i1 id=MINUN_UUSIN_JUTTUNI.Minun_Uusin_Juttuni
:p.
Tähän tulee teksti.
.br
:p.
:euserdoc.

Kun tämän esimerkki tiedoston kääntää Ipfc.EXE -ohjelmalla INF -tiedostoksi, pitäsi tuloksena olla varsin toimiva ja virheetön kokonaisuus. Tietoja siitä, millainen INF -tiedosto on yleiseltä rakenteeltaan saa tekstimuotoisesta "raportista" jonka nimi on INF02A.DOC, ja dokumenttia sai vuoden 1998 loppuun IBM Suomi -purkista, joka lienee lopettanut toimintansa kokonaan.