Timo Kinnunen
Särkiniementie 16 A 41
70700 Kuopio
Finland

Klikkaa tästä palataksesi takaisin Timon Serverimaailma etusivulle - Click here to return back to the front page of Timos' Serverimaailma homesite

Klikkaa tästä palataksesi takaisin sivulle Timo Kinnunen - Tietokoneopassivu - Click this link to Return back to the page of Timo Kinnunen - Computer Manual Page

Klikkaa tästä palataksesi takaisin Timon suomenkielisten vanhojen Windows-oppaiden valintasivulle - Click this link to Return back to The Page of Timo's old Finnish Windows ADP manuals

Animagic GIF 32 Bit 1.22 opas

Johdanto

Animagic GIF 32 Bit 1.22 ei ole ilmaisohjelma, mutta toisaalta siitä ei ole valmistajan kotisivulla esitetty uudempiakaan versiota. Ohjelmalla voi luoda GIF -animaatioita. Ellei ohjelmaa rekisteröidä, lakkaavat sen tietyt toiminnot 30 päivän kuluttua asennuksesta, ja kuuden kuukauden kuluttua asennuksesta sillä ei voi enää tallentaaa, mutta siihen saattaa vieläkin saade netistä rekisteröimiskoodit. Tämän ohjelman hyvänä puolena on se, että se luo vain yden tiedoston, ja mitään aputiedostoja ei tarvita, ja se voidaan liittää nettisivuun samalla tavalla kuin mikä tahansa kuva. Allaolevassa kuvassa on ohjelman käyttöliittymä, jossa kuvassa esiityvä teksti on peräisin pup.txt -tiedostosta, ja kuvan muut elementit taas kuvatiedostoja.

Miten luodaan ja soitetaan uusi GIF animaatio?

Käsiteltävät kuvat luodaan jollakin grafiikkaohjelmalla. Sellaisia ovat mm. venäläinen UltimatePaint, josta on tarjolla myös ilmaisversio, ja eräs vaihtoehto on PaintShop Pro, joka on Shareware. GIMP on hyvä, ja ilmainen vaihtoehto näille, ja siihen saa uuudemman animaatiolisäkkeen, joka myös on ilmainen. Monet kaupalliset vaihtoehdot ovat myös hyviä, ja yleensä esimerkiksi tasoskannereiden mukana toimitetaan jokin hyvä kuvankäsittelysovellus, josta ei tarvitse maksaa mitään. Ja ellei sinulla ole muuta ohjelmaa,voi ilmaisella IrfanView katseluohjelmallakin tehdä kuville yhtä ja toista - ja sitten ovat tietenkin Adobe Photoshop, ja muut kaupalliset vaihtoehdot. Windowsin Paint ohjelmaan sai muistaakseni pari-kolme vuotta sitten päivitystä, jolla se pystyy tallentamaan kuvia myös GIF muodossa. Tärkeintä näissä kuvankäsittelysovelluksissa on se, että ne kykenevät mm. muuttamaan kuvan kokoa, lassoamaan liikuteltavia osia kuvissa, suurentamaan kuvaa tarkaa editointia varten, ja käsittelemään monin tavoin väriasetuksia - ja ennenkaikkea tallentamaan valmiita kuvia 256 värin GIF (General Image Format) muodossa. Kuvia käsiteltäessä niitä pitäisi ajatella tavallaan valmiina animaationa, ja tämähän merkitsee sitä, että kuvissa esitetyt liikkeet muodostavat mielekkän kokonaisuuden. Koska kyse ei kuitenkaan ole piirretystä filmistä, pitäisi muutamalla kuvalla kyetä ilmaisemaan jotakin sellaista, jossa on jokin tietty juju, ja liikkeen idea. Kuvat tallenetaaan johonkin kansioon, ja nimetään niin, että tiedetään itse niiden oikea esitysjärjestys. Kuvat liitetään esitykseen esimerkiksi File| Insert|Frames -valikon kautta, ja kun ne on koottu, voidaan tuotos esikatsella soittamalla se Play painikkeella, ja sitten tulos voidaankin tallentaa halutulle tiedostonimelle. Jos sinulla on Animagic GIF 32 Bit 1.22 ohjelmasta rekisteröity versio, ei tallennukseen tule valmistajan tiedotetta jollet sitä halua, minkä voit estää poistamalla kruksin kohdasta Options| Animagic comment frame, ja tällöin tallennettu tiedosto ei sisällä valmistajan viestiä, ja tiedostoa voi käyttää ongelmitta mm. netissä.

Miten luodaan läpinäkyvä kuva?

Valitaan Animation|Transparent image, jolloin hiiren kohdistimesta tulee silmäosoitin. Sitten vain valitaan kuvasta väri, joka halutaan läpinäkyväksi. Valinta voidaan tehdä jostakin kohtaa kuvaa, tai erillisestä paletti-ikkunasta. Tämä menetelmä toimii jos kuvassa on käytetty samoja värejä kuin paletissakin, ja sivulla, johon animaatio sijoitetaan, on niitä myös käytetty.

Miten lisätään kommenttiruutu?

Kommenttiruudut eivät näy selaimessa, mutta ne voidaan nähdä kuvankatseluohjelmissa. Näissä on mm. tekijänoikeustietoja, ja muita kuvaan, tai esitykseen liittyviä tietoja., kuten:

Juoksija Jussi Puputin videovertas
(c) 2000 Juoksija Jussi Puputti
Velkuansuontaka 11400

Kun animaatiota sitten katsellaan vaikkapa Animagic GIF 32 Bit 1.22 ohjelmassa, näkyvät näytöllä nämä tiedot. Tiedot liitetään esityksen kirjoittamalla esimerkiksi NotePad ohjelmalla tekstitiedosto (.TXT), joka tallennetaan samaan jakemistoon jossa animaatio, ja sen mahdolliset kuvatiedostot ovat. Tekstitiedosto voidaan liittää animaatioon myös myöhemmin, kun se on muilta osin valmis.

Käytä kiinteää väripalettia (Fixed Palette)

Netscapen ja Microsoftin selaimet käyttävät kiinteää väripalettia kun ne toimivat 256 värin näyttötilassa, ja kaikki selaimen esittämät kuvat muunnetaan tälle kiinteälle väripaletille. Mikäli kuvissa ei ole mukana muita kuin kiinteään väripalettin kuuluvia värejä, ei muuntamista tehdä. Jos kuva halutaan muuttaa Netscapen kiinteän paletin mukaiseksi, valintaan Options | Global palette | Fixed, ja ladataan tiedosto netscape.pal. Nyt avattavat kuva muunnetaan aina kiinteälle paletille.

Komennot

En esitä tässä sen tarkempaa selvitystä komentojen käytöstä, koska ohjelman mukana toimitetaan Windows Help tiedosto, jos ohjelmasta imuroi se lihavemman version. Olisikin typerää kuvata tarkasti sitä, mikä on yhteistä melkein kaikille ohjelmille, ja periaatteessa myös käyttätavaltaan samanlaista - ja nämähän nyt kuuluvat perusosaamiseen.

File

New
Open
Save
Save as
Save optimized as
Save frames
Revert
Preview
Html code
Append frames
Insert frames
Load palette
Store palette
Exit

Edit

Undo
Cut
Copy
Paste
Paste Append
Delete
Edit palette
Add
Delete
Modify

Animation

Play
Stop
Next frame
Prev frame
Reduce color depth
Transparent color
Loop count
Frame rate
Merge background
Merge foreground
Unoptimize

Frames

Shift
Set restore method
Crop
Flip and rotate
Duplicate
Delete
Insert solid color
Reverse order
Moving sprite
GrayScale

Options

Loop
Optimizations
Crop to dirty rectangles
Optimize dirty rectangles
Optimize number of colors
Local palettes
Merge
Keep
Create
Global palette
Cumulative
Optimized
Automatic
Fixed
Animagic comment frame
Optimize on save
Enable undo

View

Show dirty rectangle
Show dirty rectangle only
Show palette
Show frame list
Zoom in
Zoom out
Zoom 1:1

Effects

Fade in
Fade out
Dissolve
Banner scroll
Wipe
Spiral
Blind

Help

Help
About
Register on-line
Register form
Enter name and password