Timo Kinnunen
Särkiniementie 16 A 41
70700
Kuopio
Finland
Only in Finnish
Tämä on ensimmäisiä kirjoituksiani usean käyttöjärjestelmän asentamisesta samaan koneeseen, ja kirjoitin sen 1977, ja loin siitä silloin IPF ja Windows Help -versiot. IPF oli OS/2 -järjestelmään tarkoitettu versio, ja Windows Help taas Windowsille. Molemmat olivat 16-bittisiä, ja koska OS/2 -järjestelmää tuskin enää tapaa missään, ei IPF -formaatillekaan ole enää tukea tarjolla, ja eipä tuo 16-bittinen Windows Help -tiedostokaan enää taida avautua 64-bittisessä Windowsissa. Kuitenkin ajattelin säästää tämän kirjoitukseni konvertoimalla sen PDF -muotoon.
Only in Finnish
Windows 95 -järjestelmän varmuuskopiointi oli aikanaan ihan oma lukunsa, sillä siinä pitkät tiedostonimet oli ikävällä tavalla päälleliimattu systeemiin, ja tuloksen varmistamiseksi siinä piti tehdä monenlaisia samankakaisia tallennuksia – semminkin, kun esimerkisi nauha-asemat olivat DOS-pohjaisia. Tämä opas kertoo noista vaikeuksista. Nykyisten varmuuskopioijien ei tarvitse tällaisia ongelmia edes miettiä.
Only in Finnish
Windows 95 -järjestelmän rakenne on kompromissi 16-bittisen DOS -järjestelmän, ja 32-bittisen Windows -järjestelmän välillä. Kaiken kaikkiaan se oli vain siirtymävaihe, ja jokaisessa siirtymävaiheessa järjestelmästä pudotettiin pois sovelluksia, mutta systeemin vakoulumahdollisuuksia pyrittiin lisäämään. Nykyinen Windows 10 onkin jo varsinainen vakoilukoneisto, jota täytyy manuaalisesti ja ohjelmallisesti ”puhdistaa”, ja asentaan mahdollisimman kattavat tietoturvaohjelma tukkimaan ne porsaanreiät, joita ei itse osaa edes etsiä.
Only in Finnish
Tämä on Paul Lutuksen kirjoittama opas Arachnophilia (WebThing) -ohjelmaa varten, jota hän aikanaan kehitti Web Thing -ohjelmaryhmässä ja jakoi myöhemmin ilmaiseksi Arachnophilia -ohjelmana. Hän perusteli tätä ohjelman ilmaisuutta monin eri tavoin. Jostakin syystä oma suomenkielinen oppaani oli täynnä erilaisia ylimääräisiä taulukkokoodeja, ja itse lisäämiäni merkkejä, koska ohjelma ei erottanut toisistaan tekstiä ja HTML -koodeja- ja niinpä jouduin käyttämään ylimääräisiä merkkejä huijatakseni ohjelmaa. Olen putsannut dokumentin pahimmasta räähkästä, ja nyt se on mielestäni kuvallisessa kunnossa. Toivotaan niin (huoh).
Only in Finnish
Kirjoitin aikanani useitakin oppaita maksaakseni sillä tietoliikennekustannukseni. Osa niistä oli varsin hyviäkin, mutta osa taas joutaa kuolla pois. Tämä nyt tarjolla oleva opas ei ole se kaikkein edustavin, mutta silti minulle varsin tyypillinen, vaikken enää juurikaan oppaita kirjoittele. Parasta näissä on tietty yleiskatsauksellisuus, jonka ansiosta voi luoda ainakin jonkinlaisen maisemakuvan. Tämä oli tarkoitettu kotikoneiden käyttäjille, ja on jostakin syystä säilynyt netissä aina näihin päiviin saakka. Osin tieto on vanhentunutta, mutta silti tässä esitetty järjestelmien sekamelska pätee yhä, ja kukapa tietää mitä tulevat polvet saavat irti vanhoista koneista ja järjestelmistä? Voihan olla, että näiden ympärille kehittyy uudenlainen harrastajien joukko. Ken elää, hän myös näkee. Muu ovatkin sitten täyssokeita.
Only in Finnish
Hlp2Doc -ohjelma oli kätevä tapa luoda Windows Help -tiedostoja RTF (Rich Text Format) -tiedostoista. Tuloksena oli sangen näyttäviäkin esityksiä. Nykyään näitä Windows Help -tiedostoja ei juurikaan käytetä – semminkin kun ne olivat 16-bittisiä. Ne on korvannut suurelta osin PDF -tiedostoformaatti, jossa Microsoft Word ja OpenOffice toimivat tekstien käsittelyalustana, ja jossa ne voidaan helposti konvertoida PDF -muotoon.
Only in Finnish
WHAT62 -”ohjelma” oli oikeastaan Word -ohjelmalle suunniteltu mallitiedosto, jonka avulla Windows Help -tiedostojen luonti onnistui (milloin paremmin, milloin taas huonommin). En tunne sitä miten Windows Help -tiedostojen luominen onnistuu Wordin nykyversioilla, ja 32-bittisessä muodossa, koska näiden tiedostojen rakenne on aivan toisenlainen kuin 16-bittisisten tiedostojen kohdalla. Lienee viisaampaa käyttää toisenlaisia tiedostoformaatteja, kuten PDF – ja vastaavat.
Only in Finnish
Hiiren asennus Windows -systeemiin ei ollut ennnenvanhaan helppoa, sillä systeemi ei tunnistanut oheislaitteita automaattisesti, ja jokaisen laitteen asennusproseduuri oli omanlaisensa. DOS -järjestelmässä piti huomioida monia seikkoja, kuten muistin käyttö ja monta, monta muuta asiaa. Toisaalta mikä tahansa systeemi pelasi onnistuneen asennuksen jälkeen yleensä moitteettomasti. Tässä oppaassa on eräs tarina siitä miten asennetaan Logitech -hiiri pariin käyttöjärjestelmään.
Only in Finnish
Tämän oppaan palauttaminen oli erinomaisen hankalaa, sillä löysin eräältä korpulta vain Windows Help -muotoisen version, jota en kyennyt avaamaan Windows 10 -systeemissä. Avaaminen onnistui kun asensin Windows 7:lle tarkoitetun Windows Help 32 -ohjelman, ja homma alkoi pelata. Tästä ohjelmasta oli mahdollista tallentaa PDF -printtitiedosto, jonka taas kykenin lukemaan Word Office -ohjelmalla, ja tallentamaan docx -muotoon, jota Word 97 käytti. Ja niin edelleen ja edelleen.
Only in Finnish
Tässä pieni opas maninion HoTMetal -ohjelman käytöstä. Opas ei ole läheskään täydellinen, vaan pelkkä aihio. Joka tapauksessa käytin itse aktiivisesti HoTMetal -ohjelmaa luodessani ensimmäisiä kotisivujani. Ohjelma oli lisäksi ilmainen, ja sen hyvänä puolena oli se, että se oli samanaikaisesti WYSIWYG ja merkkipohjainen. Tällaisia ohjelmia ei enää tehdä. Että ohjelma opettaa käyttäjäänsä, ja siinä on syntaksinkorjaus.
Only in Finnish
Tein aikanaan ”oppaan” myös tulloin suositusta suomalaisesta virustorjuntaohjelmasta, ja käytin sitä myös itse päivittäin tarkistaakseni levyni. En löytänyt koskaan mitään, mutta eihän se nyt mikään ihme ollut, koska suurin osa tuonaikuisista vihulaisista levisi levykkeiden välityksellä, ja en niitä lainallut juurikaan muiltä, enkä asentanut pelejä – paitsi kerran Larryn. Jos tämän PDF -tiedoston lukeminen aiheuttaa virushälytyksen, on se väärä, koska se saattaa johtua vain siitä että olen liittänyt mukaan pienen luettelon tuonaikuisista viruksista.
Only in Finnish
Nämä ylläolevat kirjainkombinaatiot viittaavat ohjelmistoon, jolla luotiin OS/2 -järjestelmään IPF -tiedostoja, jotka tavallaan vastasivat windowsissa käytettyjä Windows Help -tiedostoja. Pienellä harjoittelulla jopa minäkin opin niitä värkkäämään, mutta niiden puutteena oli puuttuva grafikkaa ja näyttävyys. Pahimpana puutteena oli se, että niiden luontiin ei ollut tarjolla helppokäyttöisiä välineitä. Windows Help -tiedoston saattoi luoda helposti konvertteriohjelmalla tavallisesta RTF -tiedostosta, jollaisia pystyi tallentamaan monistakin tekstinkäsittelyohjelmista.
Käytin itse tätä ohjelmaa runsain mitoin, ja kun kerran yksi kaverini alkoi käyttää tätä ohjelmaa, käänsin hänelle oppaan suomeksi – ja ihan ilman mitään korvausta. Löysin oppaan eräältä levykkeeltä, ja laitoin sen tänne tarjolle, koska oppaan sävy englanninkielisenäkin oli humoristinen ja rento. Peter Norton (ohjelman tekijä) oli jo ulkoasultaan nuorekas ja rento, ja houkutteli luokseen ohjelman käyttäjiä.
Only in Finnish
Tein tämän oppaan muinaista palveluntarjoajaani varten mutta en tiedä miten nämä käyttivät tätä hyväkseen, vai käyttivätkö mitenkään. Tämänkin pelasti korpulta, mutta turhaa oli työni, sillä eihän näillä tiedoilla ole enää minkäänlaista virkaa. Netscape oli aikanaan kukkulan kuningas, ja melkein kaikki käyttivät sitä. Nyt et löydä montakaan uskollista, ja monet selainohjelmat on pilattu, kuten Opera – ja eräät muut.
Only in Finnish
OS2 -systeemissä INF -tiedostot olivat kokonaan eri asia kuin Windowsissa, jossa sellaisia käytettiin ohjelmien asennuksissa ja määrityksissä. OS2 -järjestelmässä INF -tiedostot olivat oppaita -vähän niinkuin Windows Help -tiedostoja (oppaita) Windowsissa. Nykyisessä Windows 10 -systeemissä ei tavata enää Windows Help -tiedostoja, ja OS/2 -järjestelmääkään ei enään ole.