Timo Kinnunen
Särkiniementie 16 A 41
70700 Kuopio
Finland

Klikkaa tästä palataksesi takaisin Timon Serverimaailma kotisivun etusivulle - Click here to return back to the main menu of Timos' Serverimaailma homepage

Klikkaa tästä palataksesi takaisin Timo Kinnunen - Tietokoneopassivu sivulle Click here to return back to the Timo Kinnunen - Computer Manual Page page

PlayOnLinux ja Windows-ohjelmat

PlayOnLinux on mielestäni kätevin tapa ottaa käyttöön Windows-ohjelmia linuxissa (semminkin kun monetkaan vanhemmista ohjelmistta eivät enää toimi uudemmissa Windows-versioissa). Olisi hyvä että Wine-ohjelmasta olisi asennettuna uusin versio, tai vähintään sen 4.0 -versio. Näin monet hyvät (vaikkakin yksinkertaiset) ohjelmat saavat (tavallaan) uuden elämän. Useita niistä ei ehkä enää löydy netistä, mutta hyvällä onnella niitä saattaa saada vieläkin haltuunsa.

Drumbox 1.0 Beta

Olen tehnyt monia biisejäni Drumbox 1.0 Betan avustuksella, ja äskettäin temeieni Google-hakujen perusteella sitä ei löydy enää netistä. Tarjolla olevat latauslinkit näyttävät kuolleilta. Itsellä on ohjelmasta kopio mutta ei sitä voi tänne laittaa – ja miksi laittaisinkaan. Mutta lohdutusta on toki tarjolla. Laita vaikka Googleen hakusanoiksi drum samples, niin saat koko joukon sampleja valitaksesi sen mitä olet vailla). Jos sinulla taas on Drumbox, on kätevintä asettaa siihen ensin haluttu samplekokoonpano, ja sitten voit tallentaa tuloksen WAV-tiedostomuotoon (muuten menee koko työ hukkaan), ja sitten voipi tuoda WAV -tiedoston vaikkapa Audacity -ohjelmaan, ja soittaa sitä, sekä äänitellä uudelle raidalle hoilaamalla jotakin tyhmää melodianpätkää. Esimerkiksi: ”Eikä me olla veljeksiä”. Itse tein tällä ohjelmalla taustat ”säveltämääni” biisiin ”The Pilgrim” - joskin tein muutamia temppuja CoolEdit Pro 2.0 -ohjelmalla, kuten hidastuksia ja vaihe-eroja.

Hammerhead 1.0

Ellet löydä millään Drumbox -ohjelmaa, eräänlaisena lohdutuspalkintona olkoon Hammerhead 1.0, jolla silläkin pystyy luomaan maukkaita rumputaustoja (vaikka niilläkään ei pääse kovinkaan pitkälle). Ohjelman käyttöliittymä on yksinkertainen, ja ohjelmaa oppii nopeasti käyttelemään. Ohjelma on tarkoitettu lähinnä räppäreille, tai sellaisille joille tärkentä musiikissa on pauke ja markkinahumu. Lisäksi pitää harjoitella hyppimistä, sillä hengästynyt räppäri on kauheaa kuuneltavaa, ja siksi fysiikan pitää olla kunnossa.

Jollei tätä mainittua Drumbox -ohjelmaa millään löydy, saa sille jonkinlaisen vastineen linuxista asentamalla Hydrogen -ohjelman. Sillä pystyy tekemään jonkinlaisen rytmikuvion, ja käyttämään oikeanlaisia rytmisoittimia, kuten rysäystä (Crash) ja karjankelloa (Cowbell), tai jatsirysäystä (Crash Jazz).

Fruityloops 3.0

FruityLoops 3.0 on vanha, mutta ihan vielä käyttökelpoinen monessakin mielessä. Minun käyttämäni versio oli kai Shareware, mutta sillä tavoin räkätty, että ei enää huomauttele mistään maksuista. PlayOnLinuxin kautta asennettuna se toimii melkein samalla tavoin kuin aikanaan Windows 95:ssä. Ohjelmaa saattaa saada vieläkin netistä, ja uudempia versioita saa varmaankin aika pitkään.

CoolEdit Pro 2.0

Kaikkein kätsyin ohjelma (ainakin minun mielestäni) on CoolEdit Pro 2.0, joka oli aikanaan maksullinen, mutta aina uutterat räkkärit loivat apuohjelmat, jolla tämänkin ohjelman saattoi rekisteröidä (cepsetup20.exe ja CEP2REG.EXE). Ohjelmalle ei ole enää olemassa ylläpitäjää, tai kehittäjää, joten tämä ”laiton” menetelmä on ainut tapa jolla ohjelman voi ottaa käyttöön. Maailma on pullollaan hyviä sovelluksia joiden osana on pudota ohjelmien helvettiin – varsinkin Windows-ohjelmien puolella tuku sinne on kova.

CoolEdit 2000

Aivan yhtä hyvä ohjelma kuin edellinen on sen ”edeltäjä” CoolEdit 2000, jonka myös onnistyy asentamaan PlayOnLinux -ja Wine -ohjelmilla. Siinä on vain muistettava se, että kaikki irralliset ohjelman lisäkomponentit, kuten Clean-Up ja Studio-Plug-In, on asennettava pääohjelman kanssa samaan virtuaali-drive – kokooonpanoon, ja ohitettava ohjelmakuvakkeen asennus. CoolEdit Pro 2.0 -kohdalla asennetaan vain yksi ohjelmamoduuli, jossa on mukana kaikki. CoolEdit 2000 sisältää RealMedia G2 -komponentin, jolla voi tallentaa tiedoston RealMedia -muodossa.

RM-MP3 Converter

Tämä ohjelma kannattaa asentaa jo siksikin, että sen mukana saa kätevästi RealMedia -koodekit, koska Real -yhtiötä ei ole enää olemassakaan, ja ohjelmasta ei saa enää uudempia versioita, joten RealMedia -tiedostojen teko saattaa olla hankalaa – niinkuin onkin, ja se se vasta on hyvä. Niinkuin Kaleva -puku on sekin hyvä ratkaisu – missä tahansa tilanteessa. RM MP3 Converter on hyvä ratkaisu, sillä parempiakaan ei ole, eikä tule.